Реклама / Ads
22| 6213 |13.03.2015 АКТУАЛНО

Протестиращите от "Дунарит": Лукарски ни заби нож, ще се браним!

.
Снимка: RuseInfo.net
„Ще браним работните си места с всички позволени от закона средства” се казва в декларацията на протестиращите от „Дунарит”, която бе публично оповестена пред стотици работещи в предприятието на площад "Европа" в Русе.
 

Декларация е адресирана до министър-председателя Бойко Борисов, министъра на икономиката Божидар Лукарски, секретаря на междуведомствен съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към МС Аню Ангелов, омбудсмана, президентите на КНСБ и КТ „Подкрепа, Областния управител и кмета на Русе.

„Кой ще поеме разходите от провалените експедиции? Кой ще подсигури нови договори при така опетненото име на дружеството? Настояваме незабавно да се зачете определението на Софийския административен съд!” - пише още в единодушно приетата декларация. Събралото се множество поиска оставката на министър Лукарски.

Протестиращите днес защитават работата си, доходите и семействата си. Застрашен е износът и има опасност работниците да не получат заплатите си. В момента се работи под стрес, а този стрес може да доведе до опасни ситуации. Това е предприятие със специален режим на работа, борави се със взривни материали, предупреждават още синдикалистите.

По думите на председателят на КНСБ в „Дунарит” Диана Георгиева има апетити към предприятието, защото е печелившо. Всеки един от договорите на „Дунарит” е подготвян години. Външните партньори правят изключително подробни проучвания. Според тях министър Лукарски е забил нож в гърба на едно работещо русенско предприятие, сривайки позициите му на пазара с обявите си, че това е "нестабилно финансово предприятие" и "опасно за националната сигурност".

"Дунарит" АД е производител на: авиационни, артилерийски и инженерни боеприпаси, както и на продукти с гражданско предназначение – противоградни ракети и промишлени взривни вещества. В дружеството се изработва машиностроителна продукция, като основни са групите машини и приспособления за ремонт и поддръжка на релсови пътища.

Дружеството е основано през 1903 година като фабрика за барут. През 1947 година е национализирано и наименувано на “Държавна фабрика Дунарит”. От 2005 година предприятието функционира като частно акционерно дружество. Предметът на дейност на предприятието е проектиране и производство на военна и машиностроителна продукция. Системата за управление на дружеството е сертифицирана по няколко международни стандарти.

Решението за отнемането на лиценза бе подкрепено от доклад на министър Божидар Лукарски, който е съпредседател на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките, и с мотиви, посочени в доклад от вече бившия директора на ДАНС Владимир Писанчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 98| 7068 |08.03.2015 Орешарски: Защо ни е „Червеи”, като протестиращите сами ни докладваха?! . 37| 7759 |07.08.2014 Лукарски за Фрог: РБ може да се разшири, не и с "Десните" . 9| 8036 |04.07.2013 Марин Маринов: Абсолютна простотия на протестиращите е искането на оставката на правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads