Реклама / Ads
39| 14638 |12.10.2010 АКТУАЛНО

Провал за прокуратурата - съдът пусна Трактора и "наглия" Лебешковски от ареста

.
Алексей Петров - Трактора
Софийският апелативен съд промени мярката за неотклонение на Алексей Петров на домашен арест. Според Темида обвиненията срещу Трактора са разколебани, а след излизането му навън нямало толкова голяма опасност да извърши ново престъпление.
 

Според съда става дума за дейност в периода 2004 - началото на 2010 г., като между Петров, Хамстера и Марчело Джотолов има организирана връзка, която представлява организирана престъпна група. Между тримата обвиняеми има и бизнес отношения, става ясно от показания на различни свидетели, някои от които са работели за тях или ползвали услугите на Марчело Джотолов за събиране на просрочени задължения.

САС прецени за необосновано предположението, че Алексей Петров е разгласил държавна тайна. Разколебано е и обвинението за изнудване на свидетеля Георги Цветанов. Силно разколебани са изводите, че Петров е въздействал със сила на Цветанов. За Темида сигурно било единствено предположението за заплаха с насилие срещу свидетеля Валентин Шотев заради спорен имот на столичния булевард „Черни връх".

Апелативният съд прие и становището на СГС, че не са налице достатъчно доказателства Алексей Петров да е организирал и ръководил престъпна група от 8 лица за период от 12 години, т.нар. „Октопод", каквото беше едно от първоначалните обвинения. На излизане от съдебната зала Трактора се въздържа от коментари и само вметна, че първото му интервю ще бъде за Сашо Диков.

Минути след това съдът пусна от ареста и Митко Лебешковски, задържан при операция "Наглите". Магистратите му наложиха по-лека мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 6 хиляди лева.

По-рано днес Петров заяви, че не е рекетьор от 90-те, което доказано се знаело. "Знае е го дори министър-председателя Бойко Борисов поради много причини и те са обществено известни", заяви бившата барета в съдебната зала, който МВР счита за създател и ръководител на престъпната група „Октопод”.

Пред Софийския апелативен съд Петров каза, че за първи път не му се налага да доказва, че е „Октопод на прехода”. Според него той е изфабрикуван, за да прикрие истинския „Октопод” и добави, че сега, за да бъде оправдан арестът му, срещу него се действа с методи от 20-те години на миналия век.

Петров изтъкна още, че той е единственият, който се е опънал срещу силовите групировки в годините на прехода и това е добре известно на Бойко Борисов. „Усилията, в които беше впрегната цялата държавна машина за събиране на доказателства, в крайна сметка се принудиха да извадят два архивни случая за бизнес отношения с господата Шотев и Цветанов”, посочи Трактора.

Единствените две обвинения, по които бе решено от Софийския градски съд Трактора да остане в ареста, са за упражнени рекет и изнудване срещу Георги Цветанов и Валентин Шотев. Въпреки че те са извършени преди 10-12 години, съдът се мотивира, че новопоявилите се обстоятелства и привличането на двамата като свидетели могат да породят отново агресивно поведение от страна на Петров към тях.

„Тези случаи са многократно проверявани, още повече и от държавните служби, които съм заемал”, отбеляза Петров. Той заяви, че иска цялата обективна истина по делото да бъде изяснена и помоли апелативните магистрати да постановят по-лека мярка за неотклонение.

Защитникът му адвокат Ина Лулчева помоли апелативните магистрати да не се съобразяват кой е обвиняемия по това дело и да се придържат към юридическите факти. „Не може да се постановява арест за нещо, което е извършено преди 12 години”, каза тя. Колегата й адвокат Васил Василев също отбеляза, че досега по това дело нормите на правото и човещината нямат особено значение, а по-важното е Алексей Петров да бъде задържан в ареста и изолиран от обществото.

От прокуратурата поискаха съдът да потвърди определението на предходната инстанция, а Алексей Петров да определи в коя болница желае да се лекува. „Колко ще струва това лечение и кой ще го плати?”, запита адвокат Лулчева. При определение на съда, Петров да бъде настанен в частна клиники, разходите по лечението му ще се платят от държавата.

Петорна медицинска експертиза доказа, че на Петров трябва спешно да се направят три операции, като в противен случай има опасност да остане сакат. В бъдеще може да се породи и опасност за живота му, твърдят медиците. Според тях лечението на Петров може да се осъществи в няколко болници – ВМА, „Пирогов“, Токуда или „Св. Екатерина”. Според заключенията на медиците Петров не може да получи адекватно лечение в болничните заведения към местата за лишаване от свобода. „Защо се налага съдът да разпорежда на едно лице къде и как да се лекува?”, попита адвокат Лулчева.

Frognews.bg припомня, че Алексей Петров беше задържан в началото на февруари тази година в операция на МВР "Октопод" по обвинение за създаване и ръководене на организирана престъпна група, която се е занимавала с изнудвания, рекет, незаконно използване на лица за платени сексуални услуги, разпространение на наркотични вещества, търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи, неплащане на данъци и източване на ДДС от държавния бюджет.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 51467 |31.08.2010 VIVACOM пусна сателитна телевизия със супер екстри . 31| 7960 |28.05.2010 Пак провал на Евровизия, Миро съзря политически вот . 50| 9904 |19.02.2009 2/3 от българите, напуснали България, няма да се върнат . 2| 8233 |29.01.2008 Сребърна монета за влюбени по случай Свети Валентин пуснаха на пазара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads