Реклама / Ads
0| 7728 |24.01.2018 АКТУАЛНО

Психологът Елка Божкова пред ”Фрог”: Законът трябва да се изправи срещу агресията при децата

.
Проблемите и всепозволеността във възпитанието на децата у нас, неспазването на Закона и последнитe, но поредни случаи на агресия, проявена от деца и срещу деца, пред „Фрог нюз” коментира клиничният психолог и психотерапевт в Александровска болница Елка Божкова. Тя е обществено ангажирана и в две работни групи по проблемите на здравеопазването и социалната политика в „Да, България”.
 
Психолозите имат спор дали агресивните прояви се увеличават в последно време. Или повече се говори за тях и  се акцентира върху такива случаи.

Агресията може да бъде симптом, но може да е и нормално проявление. Всъщност, я е имало винаги. Всеки човек се ражда с два нагона, според Фройд, и единият е агресивният. Той е заложен във всеки от нас, въпросът е ние какво ще направим с него, защото имаме избор.

Можем да го вложим в спорт, в игри, някои очевидно го употребяват, за да пребиват хора по улиците, други да следят точно такива новини и случаи и т.н.

Така че въпросът не е да няма агресия, а какво ще се изправи срещу нея и това е Законът. Това е начинът да се формира един нормален здрав човек, който да умее да поставя граници на своята агресивност. От един момент нататък трябва да му е забранено да проявява тази своя първичност.

Това в психоанализата е наречено от френския психоаналитик Жак Лакан „бащина функция”. Бащата има такава роля в семейството и възпитанието на деца, но във всеки отделен конкретен случай и някой друг може да изпълнява тази функция – „да се въведе Закона”, го нарича той.
Никой не бива да си позволя произвол спрямо останалите, нужно е всеки човек да знае до къде може и къде да си поставя бариерата.

Един от големите проблеми на нашето съвремие, според мен, е наличието на голям брой учения, теории, които проповядват да не се забранява нищо на децата.
Ще дам няколко прости примера – може да се забрани на някой малчуган да бие и психически да тормози по-малкото си братче. Да не пипа сгорещен включен електрически уред, да не пресича на червено и т.н. Тези забрани са нещо съвсем нормално и поносимо, така трябва да бъде – забраните трябва да може да се понасят от психично здравият човек.

В практиката ни с психиатрични пациенти обаче често се случва да идват хора, които в детството си не са имали никакви ограничения от страна на своите родители. Това е един огромен проблем, защото агресивният нагон, който носим, трябва да се срещне с  външна забрана в ранните детски години, за да може после сам да си налага границите на тези изяви. И да си казва: „Аз няма да крада, няма да убивам, няма да насилвам и т.н.”

Обаче очевидно нашето общество не работи в тази посока и това е огромен проблем. Човек, за да се формира, трябва да получава обратна връзка за това кога постъпва добре и кога – не. И в семейството и в обществото у нас няма обратна връзка за това кое е добро и кое – зло.

Смятам, че е крайно време да се промени държавната политика, чрез подходящи закони и нормативи, за да се повиши грамотността на всички по въпросите на психичното здраве, на правилно и неправилно възпитание. Хората, които работят с болни деца, да са с много високо образование и солидна подготовка. А не както е у нас сега – назначават хора с основно образование на минимална работна заплата. Тези възпитатели на деца със специални нужди обезателно трябва да минават през психична терапия, за да могат да понасят тази работа.
Записа Аделина Делийска
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5727 |01.12.2017 Захариева уверява, че няма сделка за имотите на Сакскобургготски . 0| 5793 |24.01.2017 Шефът на следствието: Стрелката в Хитрино е била напълно изправна . 3| 5429 |08.11.2016 Андреев: Сделка с БСП ще означава смърт за ГЕРБ! . 14| 10735 |21.11.2015 Адв. Екимджиев: Сделката е "Не пипайте Цацаров" заради периферни промени в Конституцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads