Реклама / Ads
Frognews
30| 9337 |05.03.2011

А. Пунчева: Моделът на затъпяване се прилага у нас

.
"Изключително надарени и привлекателни" – това малко прилича на обява в сайт за запознанства, но не е. Всъщност, такива сме ние българите, описани в "алтернативно обръщение" на проф. Вучков към българския народ в чест на националния празник 3 март по Нова телевизия. На какво е алтернатива интервюто, от телевизията не уточняват. Може би на речите на двамата държавници Първанов и

Могат ли подобни телевизионни прояви да повлияят на предстоящите избори, се пита А. Пунчева в анализа си.

"Ние сме изключително надарени, ние сме пословично жизнени, пословично издръжливи срещу най-жестоките трудности, които други нации не биха могли да издържат", натъртва професорът, правейки подходящи паузи. "Ние сме и изключително привлекателни – за чужденците." После започва логореен анализ на политическата ситуация, прекъсван от автореклама. Решена съм да издържа, и без това си спестих двучасовото интервю на кресливия професор с българския премиер, което го превърна от медийна карикатура в институциализирана екстраваганца.

Старите лица - Първанов, Костов, Мартин Димитров и Софиянски (човек на Първанов), както и отрочето на БСП Кобургготски – трябва да си ходят, смята Вучков. И с реторическа антитеза веднага наставя: "Виж, Бойко Борисов е по-различен."Финалът е драматичен: "Не Бойко, а Господ да дойде няма да може да ни оправи за следващите 7-8 години." В този момент професорът силно заприличва на друг народен трибун – Жорж Ганчев, но слава Богу, не вади китара.

Вучков не спестява недъзите и кривиците на младите, учителите и "денационализираното" образование, както и на поповете – "с провиснали носове, сънливи, дето не могат да запомнят Ганка ли опяват или Пенка с монотонните си пения", и прочее. Критикува, досущ като Хаджи Ахила – сопотския Фигаро и "прочут зъбоизваждач".

"Той осъждаше открито пороците на съгражданите си. Когато минуваше поп покрай кафенето му, той казваше:
- Когато умре сиромахът, онова, което се пее, поповете го четат; а когато умре богатият, онова, което се чете, те го пеят!
И плюнваше."

На раздяла със зрителите Вучков повдига завесата към своя интимен свят и споделя: "С моята приятелка обичаме да си четем на глас български поети, Ботев, Вазов. Има си хас сега да пропуснем!" На празника – тоест. За да може видяното да изглежда съвсем абсурдно, водещият Вито уточнява, че "професорът има изискване да не го прекъсват, когато гостува". Така дискретно се извинява на публиката, че мълча като риба през дългия и сочен Вучков монолог. "Получи се интересен разговор (?!)", дълбокомислено го утеши водещата Ели.

Пред друга телевизия, но по същия повод, говори българският премиер: "Емоционалната връзка между България и Русия не може да бъде изтрита (...) Всеки ден имаме повод за гордост, затова че сме оцелели, на този кръстопът, в тези обстоятелства. На стената са ми и Ботев, и Левски, те са направили толкова много и са си жертвали живота."

"Двамата политици с най-висок рейтинг през последните години сякаш са си поделили наследството на Тодор Живков. Бойко Борисов взе простодушното излъчване и недодялания хумор, а Георги Първанов – страстта по стратегии, тезиси и концепции", пише Бойко Пенчев в "Дневник". Преди няма и месец Първанов обяви своите "17 алтернативни идеи за енергетиката", а сега в сайта на президентското АБВ се появиха "12 идеи за развитие на българското училище". "Неговите "идеи" не формулират проблеми и пътища за решаването им, а търсят одобрението на консервативната част от обществото, уморена от "реформи". И така от идеи се превръщат в популистки заклинания", коментира Бойко Пенчев.

"Наследихте Живков! Не се срамувайте!", именно с тези думи хвалеше и окуражаваше Вучков българския премиер по време на онова двучасово ефирно шоу. Като, разбира се, не забравяше и себе си:

Кой ще ни "спаси" на предстоящите избори? "Г-н Борисов, на мен са ми казвали много зрители: защо не направите партия, защо не станете... Имам всичките дискове, мога да ви ги дам. Между впрочем ще бъда много по-добър президент от всичките президенти, които са били в България досега, просто защото първо, те имат една хилядна от моята култура. И аз съм казал, защото не съм маниак, нямам никакви претенции към властта."

"Не ме гледай умно, българино!"

В България масово и напълно съзнателно се прилага моделът на последователно затъпяване на населението. Засега той дава отлични резултати, от които системно се възползват тези, чието богатство пряко зависи от телевизионния рейтинг и от изборните резултати.

Престараването обаче е излишно, защото населението става неуправляемо и започва да поднася неприятни изненади на изборите. Като гласува за някой нов герой, който обещава да го "оправи" в най-кратък срок. Нека си спомним, например, какъв забележителен процент взе Жорж Ганчев на президентските избори през 1996. Така че, добре ще е да спрат навреме! Но не ми се вярва да го направят.(ДВ)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Слънчево, после идва Сибирски студ 5| 5844 |04.03.2011 . Оргия с ректор и гербери в Свищов 157| 26274 |02.03.2011 . „Гардиън”: България продава муниции на Кадафи за близо 4 мил.евро 11| 4671 |02.03.2011 . Скандал в ефир: В. Сидеров докара М. Димитров до кресчендо 167| 11573 |01.03.2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ