Реклама / Ads
36| 11987 |12.06.2020 АКТУАЛНО

Радан Кънев: Олигарсите в България са политическите фигури, а не тези матрьошки в Дубай, Белград и Южна Африка

.
Радан Кънев Източник: БГНЕС
У нас олигархия няма няма. Олигархия е някакви богати хора да държат властта, ние виждаме, че нищо не държат. Олигарсите в България са политическите фигури, а не тези матрьошки, които ни представят за олигарси, които се оказват после, кой в Дубай, кой в Белград, кой в Южна Африка, каза Радан Кънев пред bTV.
 

Те са безпомощни, когато властта ги удари. Но защо ги удря властта - за да им заграби парите, а не за да въведе в модела на управление. Това, което задължително и сега като действащи политици, и като журналисти, като активни граждани, ние на изборите догодина трябва да постигнем, е тези нови свежи средства, които влизат в България, да завъртят реална жива неконтролирана от корумпирани политици икономика. Това ще изисква много строг, постоянен контрол от Европа, допълни евродепутатът.

 

12 милиарда евро ще влязат в България. Това са колосални суми, които не е ясно къде ще отидат. По какъв начин ще се упражни контролът на харчене на тези пари, касае всички от нас. Този механизъм на финансиране не е свършил работа досега, разкри Кънев.

 

Контролът си е наша отговорност, за да можем сами да се гледаме в очите. Трябва да имаме национална стратегия за това кои сектори трябва да се модернизират, как да се подпомогне земеделието и как гарантираме като общество, че ще има строг контрол, допълни той.

 

Изключително унижение за всеки български гражданин е да го управлява ГЕРБ, единствената алтернатива да е БСП, а през цялото време Доган да държи реалната власт, категоричен е Радан Кънев.

 

Алтернатива са българските граждани. Догодина на изборите ще потърсим промяна, има Народно събрание, има управляващи, има опозиция, всички политически сили да кажат, споделят ли приоритетите на модерна Европа или искат нещо друго, искат османска империя ли, допълни евродепутатът.

 

Тези  милиарди, които ще влязат от ЕС в България, с тях политиците ли ще станат по-богати, партиите ще купуват избори ли, или ще стигнат до тези, които се нуждаят. Парите от Европа няма да бъдат изсипани със самосвал, трябва национална стратегия, кои сектори трябва да се модернизират, какво правим с енергетиката, какво правим със земеделието. Как да гарантираме, ние сами като общество, че ще има строг контрол на тези средства, за да имаме доверие един друг, за да може гражданите, данъкоплатците и политиците да се гледат в очите, каза още Кънев.


Мониторингът за България не е прекратен. Той е в замразено положение. Не се предвиждат нови доклади засега, но той не е отпаднал заяви Кънев.


По думите му се подготвя нов мониторинг за правосъдието и борбата с корупцията на всички държави-членки. „По-голямо внимание се отделя на огромните заеми, които Европа ще изтегли заради пандемията. Има изключително голяма тревожност в Северните страни на ЕС, че техните пари ще бъдат откраднати. Това е страх, който се споделя и от български евродепутати“, посочи той.


По отношение на проекта за АЕЦ Белене, Кънев заяви: „Европейски пари за този проект няма да отидат. Това не е тема на националния възстановителен план“.


Ние досега търпяхме ограничения, но сега имаме възможност да се възползваме от членството си в ЕС. Можем да настояваме за финансиране на зелени проекти в Маришкия басейн. Например с нови енергийни модели, може да се изгради соларен парк, водни централи, нови иновационни методи за производство на електроенергия. Можем да имаме училище за подобни зелени инвестиции. Пазарът сочи към зелено, подчерта той.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 13273 |08.04.2020 Нинова: Правителството на Борисов използва кризата за далавери. ББР е банка на олигарсите . 36| 7571 |28.10.2019 Радан Кънев с революционна идея: Манолова и Игнатов да се откажат, Бонев на балотаж с Фандъкова . 11| 9428 |15.08.2019 Р. Кънев: Назначението на Пламен Георгиев - гавра с българските граждани . 11| 7764 |13.02.2019 Радан Кънев: Трябва да разследваме и съучастието на бг-властта за случая ”Гебрев”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads