Реклама / Ads
46| 15229 |10.03.2015 АКТУАЛНО

Кр. Райдовски за Фрог: 95% от лакеите на Бойко биха го продали!

.
Красимир Райдовски
Самият министър Веселин Вучков, според мен, все още не е разбрал какво му се случи. Важното е, че той постигна своето, ако целта му е била да бъдат сменени шефовете на служби, заяви за Фрогнюз Красимир Райдовски, шеф на пресслужбата на МС по времето на Жан Виденов.
 

Поведението на Вучков отразява личния му морал и професионално достойнство. Кой каквото ще да говори, Вучков постъпи като истински мъж, който притежава достойнство. Преди него само един човек го е правил искрено, колкото и да го задраскват и отричат днес и той е Цветлин Йовчев. Йовчев по същия начин си даде оставката, защото изпра пешкира на други хора, когато бе начело на ДАНС, добави той.

 

Тезата, че някой някому дърпа конците, в случая на Вучков, е за обръщение сред ментално импотентни хора. Няма за какво някой да дърпа конците на Вучков, ако беше така, той нямаше да си подаде оставката, напротив щеше да се съобразява с позициите на МС, т.е. на премиера. Аз не съм му виждал очите на този човек, не го познавам, но съдя само по постъпката му. Ние през последните 25 години, винаги когато не можем да дадем обяснение на някакви факти, обстоятелства и събития, посягаме към световната конспирация, каза Райдовски.

 

Най-важното във вътрешното министерство е да се даде отговор на въпроса каква ще е същността на реформите. Ако тя е да бъде назначен „моя”, „твоя” или нечий човек, това не са реформи. 25 години вътрешното министерство е изнасилвано по най-брутален начин от политическите търтеи и всевъзможни парламентарни сили в името на нечий личен комфорт и интерес. Вучков, ако искаше да угоди на министър-председателя, нямаше да го направи по този начин. А той постъпи като истински мъж, позволи си да се раздели с комфорта, който му даваше министерския стол, нещо повече, каза, че няма да се върне и в НС повече. Това е още по-достойно и заслужаващо уважение, оцени Райдовски.

 

Ако партията ГЕРБ действително имаше нужда от експерти, тя щеше отдавна да се възползва от услугите на хора, които са експерти и са партийно необременени, но явно няма такава нужда. Най-големият експерт на тази партия се нарича Бойко Борисов и той сам го каза. На мен ми стана безкрайно умилително и даже се разплаках, като слушах как възрастни мъже и зрели жени си скубеха косите и обясняваха какъв велик държавник е Бойко Борисов, а съм сигурен, че 95% от тези хора биха го продали в един подходящ момент, заяви Райдовски. И добави – Сульо и Пульо ходеха по телевизионните студия, да обясняват какъв гений е министър-председателят за срам и позор на себе си преди всичко. Но в подходяща обстановка, подобно на микроб, който се развива в подходяща среда, те биха го предали, без грам лоялност или спомен за това, че политическият живот през последните години в България се дължи само на присъствието на Борисов. Той и каракачанската си овчарка да издигне за някакъв пост, ще успее да го направи в тези условия.

 

Министърът е политическото лице, шапката на едно ведомство. Ако ти разполагаш с един апарат от квалифицирани заместници, секретари, шефове на служби и не допускаш свои колеги да се бъркат във вътрешното министерство както ставаше 25 години досега, когато всеки искаше да има своите хора в него, да придобива някаква информация и на тази база да взима личните си решения, можеш да се справиш дори и да си Румяна Бъчварова, която до сега не е помирисвала този ресор, каза Райдовски. Системата трябва да бъде успокоявана, да не се срива професионалното ниво там, да спре да бъде обладавана най-брутално, да бъде оставена да работи по каноните на законите. Друг е въпросът, че самите закони са много импотентни, те съсипват мотивацията на всеки един гражданин да сътрудничи, констатира той. Що се отнася до Бъчварова, тя е доказала своята лоялност към премиера, нещо повече, тя е водела ръката му, защото началникът на кабинета на един министър-председател има много важна роля.

 

А като стана дума за импотентност, такава е и парламентарната опозиция, констатира Райдовски. От една страна имаме Лютви Местан, който е стъпил върху Възродителния процес като Ленин върху броненосеца, от друга страна Мерджанов ни залива със светлината на Града на слънцето на Анжел и в крайна сметка всеки дърпа чергата към себе си и според тях реформите във вътрешното министерство се свеждат само до това да махнем вашите хора и да назначим нашите, независимо от техните професионални качества, но въз основа единствено на партийната принадлежност и лоялност спрямо управляващите. Навсякъде се работи на този принцип, но вътрешното министерство е най-важното, защото там се концентрира цялата придобивана информация от всякакъв характер, а всичките политически мерзавци и търтеи бързо почувстваха силата и сладостта й, затова почнаха да дават мило и драго да назначават свои хора. В системата на вътрешното министерство политическото ренегатство е най-скъпо платеното и то носи най-големите беди. Абсурдно е да назначиш на ръководен пост един сервитьор или друг гъзоблизец, но се случва, защото там важно е кой кому носи необходимата информация и кому върши необходимите услуги. Неслучайно любимият ми сонет на Шекспир е 66-ти. В него се говори за лицемерието и демагогията, които управляват света. 66-ти сонет трябва да бъде раздаван на народните избраници в началото и в края на мандата им като медальон с изписаните строфи върху него. Сонетът описва цялата обстановка в България от последните 25 години, градена на фона на лицемерието и лъжата. Като се огледаме, ние живеем в такава обстановка, но политиците ни не са Шекспирови герои, а тяхна пародия, заключи той. Разликата е и в това, че Шекспир изпитва съчувствие към съчовека си, докато у нас овластеният по един или друг начин иска да разгони фамилията на съчовека.

 

МВР в продължение на 25 г., редом с МнВР, е създавало едни от най-тежките проблеми. ДАНС на свой ред също е проекция на вътрешното министерство, въпреки че административно нямат общо. Много хора от БОП-а не отидоха там, не защото не са искали, а защото трябваше да минат през детектора на лъжата и тяхната лоялност към институцията щеше да бъде срината тотално. Защото БОП-ът през тези 25 г. беше най-нелоялната институция спрямо законите на страната. Там се вършат най-големите безобразия, защото има най-голяма възможност да се правят пари. Там са наркотиците, а те носят страшно много възможности за много пари и корупция, каза Райдовски. И добави – като почнеш от полицая на улицата, който осъществява протекция над дребния дилър и стигнеш до най-високо ниво. При това тази практика не е само българска.

 

Има и още един важен момент и той е свързан с конкурсното начало. Но когато се говори за него, никой не знае по какви критерии ще се осъществят конкурсите, технологията все още не е разработена, добави Райдовски. Нямаш ли независима експертна комисия и точни критерии, за какво говорим, попита той. Всичките тези хора, които днес най-много квичат като прасета по студията, в определен момент са били овластени и са имали възможност да провеждат реформи. Но са го правили само в полза на своите политически и партийни интереси, заключи Райдовски.

 

---------------------------------

 

 

66 Сонет на Шекспир


Зова смъртта. На този свят съм сит:

достойнства — родено лицемерие,

нищожества, придаващи си вид,

и гаврата с човешкото доверие

и с чест удостоени подлеци,

и с девственост търгуваща нечестност,

и силата в ръцете на скопци,

и съвършенство в мрак и неизвестност,

и с вид на вещ, на сведущ глупостта,

и в глупост обвинена прямотата,

и творчеството с вързана уста,

и истината в служба на лъжата.

Отдавна бих напуснал тази кал,

но, друже мой, за тебе ми е жал.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 60| 9148 |06.03.2015 Д. Райков за Фрог: Господи, Я. Рупкина да моли разни дембели за кофичка мляко . 5| 7120 |05.03.2015 Николай Радулов пред Фрог: Борисов повтаря успешния опит да сложи жена за кмет . 2| 6038 |26.02.2015 Д-р Шишков пред Фрог: Депутати помагат за източването на средства . 18| 9776 |26.02.2015 Коритаров за Фрог: Политическата съпруга на Първанов му сложи рога с Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads