Реклама / Ads
2| 5724 |10.05.2020 АКТУАЛНО

Рашидов: Сгреших с номинацията на Боил Банов

.
Вежди Рашидов
Вежди Рашидов иска среща с премиера заради лошото управление на галериите и музеите от Министерството на културата. Това заяви председателят на Комисията по култура и медии в Народното събрание пред БНТ. Рашидов визира Червената къща:
 

„Разбрах, че се дава под наем. Това е едно престъпление, вече мина всички граници. Червената къща е моя кауза. Няма по света къщата на Роден да се дава някой да прави дебати. Къщата на Моне не е за дебати, къщата на Бранкузи, на Калдер, на Пикасо не е за дебати. Само на Андрей Николов - патриархът на българската скулптура. Някой прави дебати там. Всичко друго може да бъде, но не и музей, но то е предвидено да бъде музей. Аз влизам в играта. Духът на Андрей Николов трябва да се успокои. Това е неговият дом, тази къща трябва да стане къща-музей“.

 

Той посочи, че не разбира за какво е Министерство на културата и съжалява за номинацията на сегашния министър на културата на Боил Банов.

"Сгреших и дължа извинение на премиера и на обществото за избора, който му дадох“, допълни той. На въпрос дали има предвид номинацията на Боил Банов за министър на културата, Рашидов каза: „Няма да го кажа направо. Искам да имам някаква хигиена. Направих грешка и съжалявам за това. Душата ми не приема това, което се случва сега. Дълбоко вярвах в хората, но нещата се разминават“.

 

На въпроса ще поиска ли оставката на Банов - той отговори, че единствено премиерът има право на това.

Според него културата много отдавна е в един малък колапс, тъй като за културна политика не достигат парите. Той коментира и ситуацията с артистите на свободна практика.

 

„Свободните професии не са чиновниците, които работят в културните институции и всички структури, които са свързани с държавата. Свободните професии са двигателят на културата - онази машина, заради която има културни институции. Тези хора имат толкова нужда в момента, колкото всички останали поради една проста причина - който е роден да прави изкуство, за него това е съдба. Няма криза, която да ме спре да правя изкуство - няма такава криза. Културата винаги е продукт на драма, която човек изживява. По време на катаклизми, войни, природни бедствия са се раждали най-силните произведения по света“, каза Рашидов.

 

Той допълни, че културата е каприз на лукса и попита когато икономиката рухва, как ще говорим за култура. Според него, културните мероприятия трябва да се възстановят бавно както всичко останало - като ресторантите, като фабриките. Културата в крак с цялата тази икономика ще се събуди.

 

Той коментира и че напоследък Министерството на културата говори за културата като министерство на театрите. "Телевизиите също станаха телевизии на театрите. Културата има по-широк спектър. Не виждам големи български художници, големи български поети и писатели. Композиторите също са в една сянка", допълни Рашидов. Според него ще берем плодовете от това, че тези хора са в сянката.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7787 |05.08.2019 Нови протести срещу номинацията на Иван Гешев . 33| 19816 |24.09.2018 Рашидов: Положението вместо да се влошава, става безнадеждно, ако ще да се сърди премиерът . 6| 5227 |09.11.2014 Вежди Рашидов: Не вижда смисъл от новини на турски език . 6| 5509 |02.12.2010 В. Рашидов: В България се самонаграждават всеки ден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads