Реклама / Ads
1| 6741 |25.05.2014 АКТУАЛНО

Равносметка: ЧЕЗ инвестира в над 20 съоръжения и подмени 1/3 от мрежата за 9 г.

.
От стъпването си на българския пазар преди 9 години „ЧЕЗ Разпределение България“ АД е инвестирало в 20 331 съоръжения и е подменила една трета, или близо 20 000 км от електроразпределителната мрежа на Западна България, съобщават от компанията.
 

 

Компанията изгради 1 827 нови трафопоста, обнови и ремонтира 14 000 трафопоста и подмени 4 504 трансформатора. Само през 2013 г. компанията подмени трансформатори на стойност 6,3 млн. лв., изгради и реконструира трафопостове за 2,5 млн. лв. Дружеството изгради нови кабелни линии между подстанциите „Средец“ и „Хиподрума“, чиято стойност възлезе общо на близо 8 млн. лв. В резултат на направените инвестиции успяхме значително да подобрим показателите за качество на доставяната електроенергия. Индексът за средната продължителност на непланираните прекъсвания бе понижен с 30% през периода 2009-2013 г., а средният брой на непланираните прекъсвания на клиент намаля с 55%.

 

„Тези показатели са постигнати благодарение на интензивни инвестиции в една стара и в голямата си част неподдържана преди това мрежа. Разбира се, има още какво да се желае. Подобряването на качеството на електрозахранването е наше лицензионно задължение и основен инвестиционен приоритет“, каза  Стефан Апостолов, изпълнителен директор на ЧЕЗ Разпределение България.

 

През последните 9 години ЧЕЗ е призовавала за признаване на повече инвестиции в мрежата, но досега Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) винаги е одобрявала по-малък размер инвестиции. За да поддържа непрекъснато и качествено електрозахранване, компанията е вложила за 9 години близо 728 млн. лева, или с 88 млн. повече от одобрените от ДКЕВР инвестиции.

 

През последната година три регулаторни решения намалиха дела на ЧЕЗ в крайната цена на електроенергията с над 90% и в момента компанията получава едва 0,9 лева от сметка за ток на стойност 100 лева. Ограничените приходи оказват силен натиск върху възможностите за инвестиции и разходи на компанията за извършване на лицензионната й дейност. В отговор на променената регулаторна среда ЧЕЗ приложи мерки, за да адаптира бизнеса си към новите изисквания и максимално да оптимизира разходите си, като продължи да изпълнява целевите параметри за качество, определени от ДКЕВР.

 

Проверките, направени от ДКЕВР в рамките на регулаторния одит в началото на 2014 г.,  нямат представителен характер. Те не са направени чрез случайна и представителна извадка от всички клиенти на дружеството, а само на 33 предварително избрани случаи, по които има депозирани жалби. Случаите са съсредоточени предимно в малки населени места и вилни зони, с много малък брой потребители, където за съжаление има чести случаи на нерегламентираното присъединяване, причиняващо претоварване на системата и влошаване на качеството. Резултатите от контролните замервания показаха, че при 18 от 33-те проверки по жалби на потребители няма отклонение в качеството. Установени са 15 несъответствия, което е минимален дял – едва 0,0007% от общо над 2 милиона клиенти на ЧЕЗ. За тези случаи „ЧЕЗ Разпределение България“ АД се е ангажирала да инвестира в обновяване и реконструкция на мрежата и съоръженията за подобряване на качеството на доставяната електроенергия.

 

Една от основните причини за отклоненията в качеството на електроенергията са нерегламентираните присъединявания и кражбите на съоръжения. През изминалите 9 години дружеството е изразходвало милиони левове за покриване на щетите от кражби. В противен случай тези средства щяха да бъдат инвестирани за подобряване качеството на услугата. Необходими са сериозни действия от държавните органи и наказателни мерки срещу нарушителите, които причиняват прекъсвания, влошават качеството и ощетяват редовните клиенти на ЧЕЗ.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 7714 |24.05.2014 Сгъни бюлетината 2 пъти, запази в тайна гласа си . 0| 6848 |23.05.2014 29 победители в Цветната олимпиада във Велико Търново . 1| 9618 |23.05.2014 Мини "Бобов дол" кани лидери на партии на дебат за въгледобива . 30| 12466 |22.05.2014 Чистак голотия се разходи в центъра на Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads