Реклама / Ads
23| 8053 |20.12.2011 АКТУАЛНО

Разчитаме на "Посейдон" да ни вкара в Шенген

.
Разчитаме с операция "Посейдон" да убедим холандците, че сме достойни за Шенген. Това стана ясно от думите на зам.-вътрешния министър Димитър Георгиев.
 


Той докладва пред парламентарната комисия по европейските фондове резултатите от Инструмента Шенген и Окончателния доклад за изпълнението му, предоставен на Европейската комисия на 30 юни 2011 година.

 

Припомняме, че през пролетта започна на българо-турската граница съвместна операция "Посейдон 2011 - сухоземни граници", координирана от Агенция Фронтекс. В нея взеха участие трима служители от Белгия, двама от Холандия и двама от Румъния.

 

Стана ясно още, че страната ни на 100% е усвоила средствата по инструмента "Шенген".

 

По повод корупцията на границите, Димитър Георгиев обясни, че България е единствената страна в ЕС, в която ротационна система определя кой граничар къде ще работи, като работните места се сменят. Граничарят научава работното си място непосредствено преди да застъпи на пост. По думите на Георгиев няма оплаквания във ведомството от корумпирани граничари, а по-скоро чувство в българските граждани, по което трябва да се работи, категоричен е зам.- шефът на МВР.

Той подчерта още веднъж, че България е технически готова за Шенген и според него можем да бъдем присъединени по всички граници веднага. Заради Холандия обаче едва ли това ще се случи.

 

По-вероятно е да склоним холандците да се присъединим на два етапа - първо въздушни и морски граници и след това сухопътни граници. В момента резерви за присъединяването ни към Шенген има само Холандия, подчерта зам.-вътрешният министър. Той потвърди казаното от премиера преди дни, че тези резерви са единствено вътрешно-политически за Холандия. МВР, по думите му, не е спряло да работи конструктивно по убеждаването на холандците, че сме готови за Шенген.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6561 |18.12.2011 Отиде си бащата на “нежната революция” . 12| 20320 |14.12.2011 Софиянски и Христо Друмев тайно продават Парк-хотел „Москва“ . 32| 10929 |13.12.2011 О. Минчев: Парите от цялата Менделеева таблица отиват у олигарсите . 95| 21301 |11.12.2011 Цар Борис ІІІ и македонски филм отключиха дебат за евреите в "старите земи"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads