Реклама / Ads
0| 12537 |16.09.2008 АКТУАЛНО

Разликата между 7 и 8-ми клас – 150 лв.

.
Такава е цената на комплект учебници за осмокласник. Родителите в 9-ти клас пък едвам сколасват, тъй като предметите там са най-много.
 

Идеята на министър Даниел Вълчев за безплатни учебници от първи до седми клас беше приета с адмирации от всички, особено от родителите на учениците. Школниците от по-горните класове обаче не са на това мнение. Според повечето родители от средния курс не доумяват каква всъщност е разликата между майката и таткото на шестокласник и родителското тяло на дете в 10-ти клас и защо всъщност критериите не бъдат обърнати към родителите, а не към учителите. Комплект учебници за 8-ми клас например струва около 150 лв., като в него освен български издания се включват и учебници и тетрадки чуждо производство. Тяхната цена обикновено е към 30-35 лв.

borsa_1.jpg

Най-прецакани отново си остават деветокласниците, тъй като изучавали най-много дисциплини. Химия на издателство „Просвета”, за 9-ти клас например се предлага за 8,30 лв., а изобразителното изкуство „само” за 10,20. Рекордите по най-скъпи учебници обаче са в 12-ти клас, където учебник по история струва 18 лв., а биологията за профилирана подготовка – 23 лв. Поради тази причина повечето от старите пушки не си купуват „ненужните” скъпи книжки и вземат само най-нужното за кандидатстване и за матурата по български език и литература. Отново обаче най-изгоден остава вариантът с покупко-продажбата на учебници втора, че и трета ръка, които се разменят срещу двойно по-ниски цени между учениците, като се оставя известен процент за „посредниците” от ученическите борси. В употребяваните книги дори може да се открие много по-ценна информация под формата на пищови и подчертаване на най-важното. Въпреки това и ученици, и родители се надяват от Министерството на образованието и науката скоро да пуснат безплатни учебници и за средния курс.

borsa_2.jpg
 снимки Вяра Йовева

Васил Василев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7356 |21.05.2008 Двойно подаване между Емир Кустурица и Диего Марадона . 7| 6095 |19.05.2008 БТК се лута между интернет доставки и перманентна некадърност . 1| 5941 |04.04.2008 Международният трибунал оправда Рамуш Хардинай . 13| 7324 |28.03.2008 Пламна нова религиозна война между Запада и Изтока заради филм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads