Реклама / Ads
19| 5191 |09.04.2015 АКТУАЛНО

Разузнаването: Нарастват терористичните заплахи у нас през 2015-та

.
Разузнаването има и данни за реални заплахи за сигурността на български и чужди граждани от партньорски страни в кризисни държави и региони. За нарастване на терористичните заплахи по отношение на страната ни през 2015 година алармират специалисти в годишния анализ за работата на Националната разузнавателна служба и предизвикателствата през отминалата 2014.
 

Остават и рисковете пред енергийната ни сигурност, съобщи Нюз. бг.  Според разузнаването проявилите се през 2014 г. основни тенденции във външната среда на сигурност, генериращи определени рискове и заплахи по отношение на България, ще се запазят в голяма степен и през 2015 г. Сред тях са конфликтите в Украйна, в Сирия и Ирак (с активност в тях на Ислямска държава), Либия, кризисните развития в Афганистан, нестабилното положение в някои съседни държави и страни от Западните Балкани.

 

Вероятно е запазването на кризисния характер на обстановката в Сирия, Ирак, Либия, Афганистан и ескалация (с нови измерения) на конфликта в Йемен, с произтичащи от това негативни последствия за сигурността не само в регионален, но и в значително по-широк план, включително за България.

 

Може да се очаква, че през 2015 г. терористичните заплахи за Европа, респективно и за България, ще нарастват в сравнение с 2014 г. Това произтича от увеличаващата се численост на контингента европейски джихадисти в конфликтите в Сирия, Ирак, но и в Либия, и завръщащите се от тях (силно радикализирани и с богат боен опит) в страните на произход.

 

От значение за нарастването на терористичните заплахи е и намерението на "Ал Каида" да активизира дейността си, включително на базата на съперничество с Ислямска държава. Ще се съхранят рисковете и заплахите за европейските, респективно и българските, представители и интереси зад граница в кризисни региони и страни.

 

Особено уязвими могат да бъдат някои категории наши граждани - дипломатически и други официални представители, бизнесмени, туристи, журналисти и хуманитарни служители.

 

Предвид продължаващите конфликти в БИСА и дестабилизараната обстановка в Афганистан и в други страни, през 2015г. потоците от бежанци и нелегални мигранти към и през България ще продължат да бъдат интензивни, предупреждава НРС.

 

С отчитане на политическите позиции и ориентираност на България, през 2015 г. ще продължи активността на определени чужди специални служби по отношение на страната ни. Предвид някои тенденции във външната среда на сигурност, през настоящата година е вероятно активността на наша територия на трансграничната организирана престъпност да се запази.

 

С продължаването на кризата в Украйна и конфликта й с Русия вероятността от запазване през годината на рисковете по отношение на енергийната ни сигурност е голяма.

 

Националното ни разузнаване определя като рискови и опити през 2014-та на отделни държави за намеса във вътрешните работи на страната ни, насочени към провокиране на междуетническо напрежение, пропагандиране на идеи на политическия ислям и използване на българите мюсюлмани като инструмент за вътрешна дестабилизация.

 

НРС подчертава и активизирането на определени страни за налагане на техните политически и икономически интереси на наша територия, за разширяване на влиянието им у нас или за дискредитиране на България.

 

През изминалата година основните рискове и заплахи за страната ни са били генерирани от активността на международния тероризъм; бежанските потоци и нелегалната миграция; дейността на трансграничната организирана престъпност; активността на чужди специални служби по отношение на България и формирането на условия за застрашаване на енергийната ни сигурност, се посочва в доклада на разузнаването.

 

България бе и остава транзитна територия за преминаващи радикални ислямисти от Западна Европа (включително от Западните Балкани) към конфликтните зони и обратно.

 

Бежанците и нелегалните мигранти към и през територията на България в направление Западна Европа представляваха сериозен риск за националната ни сигурност.

 

Основните страни на произход на пристигащите у нас са били Сирия и Афганистан, но в контингента влизаха и представители на Тунис, Алжир, Либия, Египет, Пакистан и др.

 

Миграционните процеси генерираха не само проблеми с финансово-икономически и социални измерения, но и риск от възможно проникване в страната ни на опасни терористични или криминални елементи чрез контингента имигранти.

 

През изминалата година е продължила активността на различни чужди специални служби по отношение на България, сред които се откроявали и служби на държави с конкретни интереси в страната ни, включително от рискови или кризисни региони.

 

Засечени са били опити за вербовка на български граждани, за оказване на влияние върху наши външнополитически позиции в съответствие с чужди интереси, установяване степента на сътрудничество между България и нейни съюзници и др.

 

През миналата година е получена разузнавателна информация за подготвяни остри мероприятия срещу България и българските интереси зад граница, както и за планирани терористични атаки срещу съюзнически страни от ЕС и НАТО.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7417 |09.04.2015 Томалевски: „Ако защитаваш кауза, челото ти трябва да е чисто“... гащите и джобовете също! . 6| 8130 |09.04.2015 В България има секта канибали и некрофили . 3| 5606 |09.04.2015 Ревизоро: Сливането на НАП и митниците е неизбежно . 5| 6116 |08.04.2015 Ал. Методиев за Фрог: Ха-ха! "Солидарност" ще обединява ромите, проси парички от ГЕРБ!!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads