Реклама / Ads
26| 6436 |21.02.2015 АКТУАЛНО

Реформаторите: Гафът на министър Горанов раздруса коалицията

.
Ръководството на РБ в Бургас
Начинът по който министърът на финансите Владислав Горанов изненада мнозинството в парламента за новия дълг, включително и министрите и депутатите на ГЕРБ, освен нас и партньорите, позволи на БСП да развие най-силната си политическа атака срещу правителството до момента, което е тежък политически гаф. Това заяви в Поморие съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев.
 
„Сами сме си виновни в лицето на министъра на финансите за атаката, която понасяме и за това, че една добра мярка се приема от обществото със страх и с резерви, вместо да внесе спокойствие и стабилност”, каза Кънев.

Съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски добави, че са разговаряли с министър Горанов и в групата на Реформаторския блок, и заедно с Патриотичния фронт, той имаше среща и с АБВ. Министърът осъзнава, че чисто комуникационно не се направи най-доброто усилие, за да разбере обществото какво се случва и да бъдем максимално единни по темата, каза Зеленогорски и поясни, че не е случайно, че за следващата седмица е насрочено гласуването на дълга, за да се даде време на партньорите от АБВ и Патриотичния фронт да се изчистят неяснотите и проблемите по комуникацията. Нека колегите да зададат всички въпроси и да получат отговори и евентуално да подкрепят решението за дълга, призова Зеленогорски.

Министърът на здравеопазването Петър Москов добави, че има нужда от по-активна комуникация в рамките на коалицията с ГЕРБ. Допуснахме добро решение като това за дълга да се брандира като криза от опозицията, която мултиплицира публично една лъжа, каза още Москов и допълни, че е необходима синхронизация в управляващото мнозинство.

Радан Кънев каза още, че това е добра икономическа мярка , която означава да се съберат всички кредити на държавата заедно и да се обединят в общи емисия, валута, лихвен процент и падежи, което да ги направи по-евтини и поносими и да гарантира стабилност и яснота. По думите му, по-голямата част от сумата – 3/4, са за рефинасиране на стари заеми, а 1/3 е за рефинансиране на дефицита за 3 години, като Кънев заяви, че Реформаторите ще настояват за яснота за какво ще отидат парите и гаранции, че с кредита ще се финансират реформи. Ще държим това на дефицит за финансиране на реформи, каза в заключение Радан Кънев.

Реално нужните средства, според Найден Зеленогорски, са 9,5 мрд.евро, а не 8 млрд.евро, ако се запази същото ниво на дефицита, но ще направим усилия за увеличаване на приходите и оптимизиране на разходите. Ако не подкрепим дълга, това ще значи недостатъчно пари за здраве, образование, пенсии, т.е. за реформи, подчерта Зеленогорск и каза, че това би било контрапродуктивно и ще тласне страната към криза. Затова РБ подкрепя дълга, въпреки политическите пасиви, които ще имаме, добави още той.

Депутатите и министрите от Реформаторския блок и техните екипи са на двудневна конференция в елитния хотел „Свети Георги” в Поморие. В нея участват съпредседателите на Парламентарната група Радан Кънев и Найден Зеленогорски, както и министрите на здравеопазването д-р Петър Москов, на образованието проф. Тодор Танев, на икономиката Божидар Лукарски и на отбраната Николай Ненчев. В срещата днес се включиха и бургаският депутат от Реформаторския блок Костадин Марков и евродепутатът Светослав Малинов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6750 |21.01.2015 Д-р Ненков: Извиваха ми ръцете за детските ваксини като министър . 10| 5213 |22.12.2014 Министър Вучков: Ни вест, ни кост от Петко Сертов . 20| 5719 |16.12.2014 Министър Москов: Не ДПС е оскърбено, а българските граждани . 15| 10501 |20.11.2014 Октай: Реванш на Касим Дал пред Доган е назначаването на турчин за зам. министър в МО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads