Реклама / Ads
5| 12581 |08.11.2013 АКТУАЛНО

Революционно: В І МБАЛ ново поколение германски апарат лекува камъни

.
Нов медицински апарат осигури Столична община за клиниката по урология на І-ва Градска болница в София; той е германски, от най-ново поколение и струва впечатляващите 700 000 лв.
 

Апаратът ще лекува установени камъни в отделителната система на всички нива - извънтелесно, без проникване в тялото, разказа за Фрогнюз началникът на отделението д-р Стоян Георгиев. Процедурата се извършва в пълно съзнание на пациента, евентуално ще има известно успокоение за някои от пациентите, които се нуждаят от това. „Хората могат да бъдат спокойни, апаратът е много прецизен, ще свърши работа на много хора. А и има ли нещо по-хубаво от това той да е немски!” в кръга на шегата казва д-р Георгиев и продължава в по-общ план да анализира проблемите в здравеопазването: „Не е лошо да си внесем и германци в сферата на здравеопазването; те най-сетне да подредят тази система, че лекарите да работят без притеснения и пациентите да не се чудят ще доплащат ли, няма ли. Моделът трябва да е такъв, че джипитата да са тези, които ще записват пациентите си за болница, те трябва да им намират легло, те трябва на втория час след операцията да са там и да говорят с оператора как е преминала операцията на пациента. А настоящата система не вдъхва сигурност на никого. В България има достатъчно пари в здравеопазването, лошото е, че има много хора, които искат да ги вземат. Аз не ги познавам лично, но горе-долу се сещам за някои - това са онези с лекарствата, другите с обществените поръчки... В здравеопазването пари има, но те се разпиляват в различни сектори, няма и контрол. Здравеопазването е надстройка, не може  базата да не е наред, а надстройката да работи както трябва”, обяснява лекарят. 


А като се има предвид, че урологията е клон на медицината, който се занимава с уринарната система на жените и генитоуринарната система на мъжете, както и че урологичните заболявания стават все по-разпространени с продължаващото застаряване на населението, възниква и резонният въпрос за здравния статус на българина в това отношение. „Българинът става по-болен особено в нашата област – урологията”, констатира д-р Георгиев. „Това се дължи на факта, че той идва късно при нас, че се сеща да се лекува, едва когато болестта се е показала на челото му. А тогава вече възможностите са по-малко, по-трудоемко става лечението, по-скъпо финансово и прогнозите са по-лоши. Пациентите трябва да си търсят начини и сами да си помогнат, да бъдат достатъчно интелигентни да предявяват претенции към лекарите”, съветва д-р Георгиев.


И пояснява, че урологията е едновременно стара, но и много модерна специалност. Тя е специалността, в която са навлезли за първи път хай-тек технологиите, оптическите изследвания, оптическите операции, мини инвазивните интервенции, които след това се разпространяват и в другите медицински специалности. Навсякъде по света урологията е топ 3 на най-уважаваните и високоплатени специалности. България обаче прави изключение и в това отношение…

 

А новият апарат ще заработи активно още през следващите седмици, но по линия на НЗОК това вероятно ще стане от новата 2014 година, когато ще се сключи новият рамков договор. Все пак пациентите, които бързат да се подложат на безкръвна интервенция, могат да го направят и преди това, макар и не по клинична пътека. За сметка на това безкръвно и безболезнено, като малко след това ще си бъдат у дома, почти неусетили, че са се подложили на операция.

Фрогнюз 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5735 |28.07.2013 Преполовиха спасителната галерия в Ораново . 1| 6801 |02.05.2013 Празник на добрината във Велико Търново . 7| 7924 |24.02.2011 Катун краси Симеоново . 0| 6113 |03.07.2009 Пенсионните фондове отново на печалба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads