Реклама / Ads
9| 6025 |16.06.2008 АКТУАЛНО

Рибата дава красота и ум; българите не я щат

.
Българинът е на опашката в Европа по консумация на риба, но в челото по сърдечносъдови заболявания. Холивудските звезди луднаха по хапчета Омега-3, които се извличат от риба, ние нагъваме мръвки.
 

 

Сезонът на рибите по морето е в разгара си, сафридът пълни мрежите, цената му по морето е 5-6 лева за килограм, но "сухоземните" му се назлъндисват.

Консумацията на риба в света е 14 кг годишно на човек, в ЕС - 25 кг., а в България - едва 4,5 кг. Количеството е крайно недостатъчно и говори зле за българската култура на хранене. Известно е, че поне един път седмично в менюто задължително трябва да има риба и това не е лагерна или казармена традиция. Научно е доказано, че народите с високо ниво на консумация на риба страдат много по-малко от сърдечносъдови заболявания в сравнение с останалите. Японците са най-големите дълголетници в света и в същото време най-големите консуматори на морски храни, които хапват предимно задушени и сурови.

България пък е на второ място в Европа по сърдечносъдови заболявания, но уверено вървим към палмата на "първенството". Затова - преоткрийте рибата!

Тя е източник на белтъци. Месото също ги има, но разликата е в това, че рибата съдържа по-малко съединителна тъкан и се усвоява много по-лесно от организма, без да го натоварва допълнително. Рибата е по-лека храна, незаменима част от менюто на спортистите, на жените, които поддържат стройна фигурата, на децата, на възрастните хора и естествено на всички, които искат да се хранят здравословно. Тя е перфектната комбинация от нисък процент мазнини и висок процент белтъчини. В зависимост от вида на рибата, възрастта й и сезона, в който е уловена, процентът масленост на рибата варира от 0.5% до 35%. Рибите с най-ниска масленост (до 5%) са калкана, кефала, хека, бялата риба, лефера, попчета, сафрида, пъстървата, мерлузата, треската. Малко по-мазни, но не прекалено (5-10%) са шаранът и акулата. Сред най-мазните риби са сьомгата, риба тон, скумрията и сардината. А най-големите "мазняри" са шаран и толстолоб, които живеят на дъното на блатото, рядко помръдват, а и често се хранят със собствените си изпражнения. Рибата е по-богата на калций и фосфор от месото и затова е изключително полезна за подрастващите и за хората, които имат проблеми с костите. Съдържа витамини В1, В2, В12, А, Д, Е, йод и е полезна за хора с проблеми с щитовидната жлеза. Рибата съдържа и полезните за организма омега-3 мастни киселини, които влияят благотворно върху човешкото сърце и балансират сърдечната честотата. По тях в момента са луднали холивудските звезди, които се надпреварват да пият хапчета Омега-3, които имат сериозна цена.

Затова по-добре наблегнете на нашенския сафрид!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8962 |09.11.2007 Чар и стил с „Арена на красотата” . 1| 9559 |12.09.2007 Българите най-стресирани и нещастни, спасението е в Порто Рико . 3| 6435 |06.08.2007 Щастието не е само пари, но българите сме най-намусени и недоволни . 6| 8644 |18.07.2007 Американците възприели Васил Левски като киноактьор, красотата му била покоряваща

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads