Реклама / Ads
0| 5436 |22.05.2007 АКТУАЛНО

Ритане по кокалчетата и плетеница от удобни кандидати се очаква на конкурса за нов шеф на БНТ

.
Не по-малко драматична ситуация ще се развие около избора на Генерален директор на Българската Национална Телевизия, отколкото в Националното радио, както писа "Фрог Нюз" преди три дни. Мандатът на Уляна Пръмова изтича в края на септември тази година.
 
Из коридорите на „Сан Стефано” вече упорито се носят слухове и витаят твърдения,че на Уляна Пръмова и било дошло до гуша ежедневно да балансира между многобройните интереси и лобита, които кръстосват шпаги за надмощие и власт в държавната телевизия. Тлъстата и апетитна хапка от рекламата отново ще бъде най-големия залог в борбата между спряганите кандидати и кукловодите, които седят зад тях. На всички е ясно,че въпреки добрия бюджет, даван от държавата на БНТ, най-примамливи са допълнителните средства, идващи от реклама в институцията. Естествено от доста време насам, другите два основни играчи на пазара – Би Ти Ви и Нова телевизия вдигат вой до небесата, подкрепяни от по-малки частни канали,че на БНТ трябва окончателно да се забрани да акумулира средства от реклама допълнително, понеже това поставя в явно неравностойно положение именно частните тв канали. По думите на отлично осведомени източници, след като премине пушилката около избора на нов Генерален директор на БНР, която ще се превърне в своеобразен тест на премерване на силите между различните партийни и институционални лобита, ще се появят кандидатури, които отново ще предизвикат брожения сред работещите в БНТ. На много високо ниво в тристранната коалиция били спрягани имената на няколко кандидата, които не са популярни в медиините среди, но пък затова се отличавали с така необходимата сервилност и услужливост пред силните на деня. Не било изключено например, ако новият шеф на БНР се хареса на голяма част от управляващата върхушка, тези, които са останали недеволни от избора му, да получат в замяна свой човек, който да седне в просторния кабинет на 10-ия етаж на „Сан Стефано”.
Шефката на новините в БНТ Вяра Анкова е един от кандидатите, които благодарение на професионализма и дългия си опит, биха могли да заемат този пост, по мнение на работещите в телевизията, но самата тя не искала въобще да се занимава с подобна работа, без да е получила изрични гаранции, че ще промени имиджа на БНТ, както и,че ще направи необходимите кадрови размествания и ще се освободи от множеството мъртви души, които взимат държавна заплата, без да вършат нищо обаче. Друг спряган за евентуален кандидат бил Паун Цонев, настоящ член на Управителния съвет. Цонев дори имал готова концепция затова как БНТ следва да изглежда в период от 4-5 години, след като страната ни стана член на ЕС, а телевизията да придобие облика на действителна обществена медия, подхождаща на модерна и развита европийска страна. Въпреки,че дойде в БНТ от вестник „168 часа” за времето, в което участва под различни форми в ръководството, Паун Цонев е спечелил верни привърженици от най-различни среди, макар старите кучета в държавната медия да го смятат за чуждо тяло и пришълец. Заедно с Цонев, не би било и никак чудно, ако Севда Шишманова се окаже човекът, който ще оглави БНТ. Зад нея има силни побитически лобита от почти всички партийни цветове, самата тя е в добри отношения с шефовете на всички дирекции от структурата на БНТ, а и се ползва с доверието на видни интелектуалци, гравитиращи около ДПС и БСП. Освен това Севда Шишманова е един от малцината бъдещи кандидати, които притежават завидни познанства и контакти в международен план.
Нищо чудно по мнението на запознати, да се кандидатират и обичайните заподозрени, подаващи свои концепции при всеки нов конкурс, като сред тях има и екзотично-ексцентрични персони, които дори нямат телевизионен приемник в апартамента си.
При официалното обявяване на конкурса от страна на СЕМ за Генерален директор на БНТ е възможно според хора от кухнята свои документи, придружени със съответната концепция да подаде и водещата на „Открито” ВаляАхчиева. Индикации в тази посока могат да се открият в преместването на нейното предаване в най-гледания часови пояс в неделя, там където преди се вихреше Кеворк Кеворкян, а и е публична тайна прекрасното отношение на Ахчиева с една определена политическа сила от тройната коалиция.
Ясно е, че ще има ритане по кокалчетата между отделните кандидати, които всъщност ще бъдат просто поредните марионетки в една уж честна надпревара, но едва ли някой непредубеден и трезво ръзсъждаващ наблюдател, би допуснал нещо друго, освен, че изборът вече е предрешен от най-високо място. В медийните среди има и мнения,че следващия шеф на БНТ ще е мъж и ще е протеже на президента Георги Първанов, с оглед на заявената от държавния глава наскоро визия и задачи за настящия мандат, нищо чудно да бъде осигурена и така нужната медийна подкрепа и комфорт.
Друго спрягано име е това на Иван Гарелов, който след като се раздели вече с падналото от ефира на Би Ти Ви „Вот на доверие” търсел съмишленици от богатата палитра политици и интелектуалци, сядали през годините на стола за гости във водената от него „Панорама”. Това положение предизвиквало тотална паника и суматоха в душата на сегашния водещ на предаването Бойко Василев- известен полиглот на „Сан Стефано”29, но е и не по-малко амбициозен журналист.
Каквото и да се случи при новия избор на Генерален директор, който и да застане на този пост, едно е сигурно, той отново няма да бъде свободен от капризите на политическата върхушка при взимането на решения, а тъкмо обратното, ще мъкне безумията им, често облечени в подходящата за тях медийна униформа до края на мандата си или поне до момента, в който реши да подаде оставка по един или друг повод. Не случайно поради тази причина дългогодишни телевизионери още въздишат по времената, когато БНТ се водеше от Иван Славков и Хачо Бояджиев. Защото тогава работата в държавната телевизия се е подчинявала най-вече на професионализма, а след това на всичко останало.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7058 |23.04.2024 Д-р Александър Симидчиев пред ФрогНюз: Имаме нужда от дозирана и научно базирана реакция спрямо ситуацията с коклюша . 9| 26907 |22.04.2024 Падна плочата с една от най-гoлемите исторически лъжи. Демонтажът на МОЧА продължава . 0| 3053 |20.04.2024 Тежка катастрофа с български автобус в Турция, има 11 ранени . 3| 11003 |19.04.2024 Прокуратурата предлага драконовски мерки срещу пияни и дрогирани шофьори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads