Реклама / Ads
37| 7220 |12.11.2008 АКТУАЛНО

Ю. Рот: Р. Петков отправи апел за ликвидиране на чужд журналист

.
"Новите български демони" на германският журналист е външен опит да се разкрие колко дълбоко са проникнали криминалните структури в политическия, стопанския и обществения живот на България.
 

 

Безпрецедентен интерес предизвика пресконференцията на германския разследващ журналист Юрген Рот по повод новоизлязлата му и на български език книга „Новите български демони”. Журналистката от ББТ Светослава Тадаръкова започна спор с немския си колега, като в него намеси своя съпруг Димитър Тадаръков, бивш шеф та фонд "Земеделие". Спорът се завърза около т. нар. "черни каси" на Движението за права и свободи.

nem_pisatel_v_bg_2.jpg

От издателство „Слънце”, което пуска книгата на пазара, споделиха, че в 70-годишната му история за пръв път пресконференцията събира толкова многобройна публика. Самият Рот определи книгата си като дръзко свидетелство за времето, в което живеем. „В тази книга предприемам рискования опит да разкрия колко дълбоко са проникнали криминалните структури в политическия, стопанския и обществения живот на България, както и от какво се храни този злокачествен тумор” - обобщава намеренията си авторът.

Оказа се, че той се занимава с темата организирана престъпност още от 80-те години на миналия век и в тази връзка винаги се бил натъквал на България. Страната обогатявала картината на корупционните практики, измамите и тесните връзки между организираната престъпност и държавния апарат.

Основният принцип на книгата Рот сам формулира като правене на репортаж по подозрение. В работата си той ползвал анонимни, но достоверни източници, включително и твърдения на полицейски служители, които обаче не можели да издържат в съда. Германският автор призна, че сигурно има фактологически грешки и дори изрази готовност при достатъчно доказателства да направи корекции. Те обаче не променяли цялостната картина за България.

Коментирайки българската политическа система Рот назова Бойко Борисов като бъдещ министър-председател и го квалифицира като човек с добра слава и динамично минало. Изявленията на ексвътрешния министър Румен Петков от вчера журналистът определи като апел да се ликвидира един чужд журналист. Той обаче не вярвал в българската правосъдна система, за да й се довери, търсейки правата си чрез нея. Frognews.bg  

nem_pisatel_v_bg.jpg снимки Вяра Йовева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7243 |11.11.2008 Варненец грабна купата на Хилд на турнир по шахмат . 6| 6568 |10.11.2008 Транссексуален стана кмет на градче в щата Орегон . 4| 5149 |10.11.2008 С пищен кулинарен купон ТВ7 отпразнува 3 години . 0| 6126 |08.11.2008 Цветни гумени ботуши са хит в Италия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads