Реклама / Ads
51| 21385 |27.09.2017 АКТУАЛНО

Фрогоко: Генерали мълчат! Олигарси се точат за изтребителите?

.
Президентът води ”бой в обкръжение” за изтребителите...
В България е така. Професионалистите мълчат от страх, подчинение и лобизъм, а пенкилерите и самодейците гърмят наляво и надясно за всичко. Така тече и сагата с покупката на изтребителите около президента, премиера и парламента. На всичко отгоре се чува , че зад всеки от изтребителите Грипен, F-16 или Еврофайтър стоят три групи бг-олигарси. Борбата за 1,6 млрд. е безмилостно жестока.
 
Кой ли не изказа мнение по въпроса-пожарникари, земеделци, директори на музеи, физкултурници, политолози, социолози. Не се чу мнението само на генерали, които пряко или косвено са най-добре запознати какво трябва да купим - Грипен, F-16 или Еврофайтър.

Генералите мълчат, сякаш са им отскубали езиците. Защо? Президентът, прав или крив, защитава Грипен с аргументи. Къде са, какви са техните аргументи?

Мълчи генерал Константин Попов, който е шеф на Комисията по отбрана в 44-то Народно събрание. Той има мнение и позиция, със сигурност. Но като депутат от ГЕРБ и бивш шеф на Военновъздушните сили и на Щаба на отбраната мълчи като агне.  Навярно е консултирал своята позиция с премиера и за нищо на света не би казал мнението си. Знае се, че с президента Радев имат и гласен, и негласен конфликт и това още повече накланя везните му към избора на F-16. Затова говорят и гръмките изказвания на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов по няколко от най-гледаните бг-телевизии. Цветанов застава зад F-16 като Матросов на амбразурата, сякаш  има тридесетина години стаж като пилот първи клас на МиГ-29. Кой би му дал на Цветанов съвети и опорни точки освен най-големият експерт по бойните самолети и изтребителите в ГЕРБ. А това със сигурност е ген. Константин Попов.

Като глухоням за изтребителите е и ген. Симеон Симеонов, също бивш началник на отбраната и офицер №1. Отказва да говори пред медиите, не е бил гост и по нито една телевизия, макар да е канен. Той е изказвал свое мнение в комисията по отбрана  като експерт на ДПС и толкова. Нали помните, че още като напусна армията той се кандидатира за  депутат от етническата партия. Във фейсбук и медиите го представяха в колажи с фес на главата- като паша. От втори опит стана депутат и сега е екпертът по военна авиация на партията на почетния председател Доган. Какво да искаш от човек, който се е  готвил за война с Турция, а става депутат от ДПС. Бил е и в командване на НАТО в южната ни съседка. Нормално е да лобира за F-16, като си остава и резервен ход за другите избираеми изтребители.

Шефът на временната парламентарна комисия, наречена "Анти Радев", подполковник от резерва Емил Христов и един от членовете на тази комисия полковник от резерва Владимир Тошев са с основен принос процедурата за купуване на нови изтребители да се върне на старта. Военните се шегуват, че те са зенитчици, офицери от противовъздушната отбрана и затова искат да приземят изтребителите. А всъщност са от ГЕРБ и изпълняват това, които им наредят премиерът и Цветанов. Едва ли са убедени лично какъв трябва да е новият изтребител на България, но спазвайки партийната дисциплина и указанията на бащицата, трудно ще изкривят линията. Това им гарантира място и в следващи парламенти.

За връщане на процедурата за изтребители на старта се обяви и несъстоялият се вицепрезидент, бивш шеф на ВМС и зам.-шеф на отбраната адмирал Памен Манушев. Той е бил военен аташе във Великобритания. Можеше да застане поне зад евронатовския изтребител Еврофайтър. Можеше, но не би. Пък навярно, като военен моряк, си прави тънката сметка, че ако останем със старите МиГ-29, ше има повече пари за бойни кораби.

Учудващо е, че във временната парламентарна комисия не е бил изслушан командирът на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков, който бе шеф на експертаната комисия за избор на изтребител, която предложи да се закупи Грипен. Той не се появи и по нито една от телевизиите, нито пък имаше интервюта във вестниците и сайтовете по избора. И него ли го е страх? Или му е забрането да говори? От президенството ли са му оказвали натиск за шведския изтребител. Ген. Попов, парламентът и премиерът ли са му показали жълт картон? Кой ще отговори на тези въпроси? Без отговор те отават да висят във въздуха със страшна сила, защото крият решение за националната сигурност на България.

Червените генерал-депутати от БСП в парламента Кольо Милев и Валентин Буров по-скоро застават зад президента за избора на нов изтребител, независимо от позицията на партията им. Но и двамата са служили в пехотата и предпочитат да оставят решението на пилотите.

Мълчи за изтребителите и началникът на отбраната генерал-лейтенат Андрей Боцев, който едва ли има какво да добави след лъкатушещите, от МиГ-29 до нов изтребител, мнения на самия военен министър Красимир Каракачанов. Едва ли е достойна позицията на офицер №1 да балансира между президент и министър, но какъв може да е верният му ход, след като следващата му звезда зависи  и от двамата.

Генералите и полковниците в парламента не само мълчат, но и са разделени по въпроса за избор на нов изтребител за България. И това е добре дошло за политиците, за които  страхът и послушанието на генералите и офицерите са повече от добре дошли.

Сделката за изтребителите е една от големите за България. Икономисти изчисляват,че милиардите за самолети се нареждат след тези изсипани за АЕЦ "Белене" в най-новото време. Затова не е чудно, както се говори, че три групи олигарси стоят зад трите предложения за нов изтребител на българските ВВС. А зад тях пък има политици, депутати и министри. 1,6 милиарда са си 1,6 милиарда. Да си припомним само, че олигарси стояха зад покупката на Спартан и вертолети за ВВС преди няколко години.

Калин Джумайски
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7265 |23.04.2024 Д-р Александър Симидчиев пред ФрогНюз: Имаме нужда от дозирана и научно базирана реакция спрямо ситуацията с коклюша . 9| 28866 |22.04.2024 Падна плочата с една от най-гoлемите исторически лъжи. Демонтажът на МОЧА продължава . 0| 3100 |20.04.2024 Тежка катастрофа с български автобус в Турция, има 11 ранени . 3| 11049 |19.04.2024 Прокуратурата предлага драконовски мерки срещу пияни и дрогирани шофьори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads