Реклама / Ads
3| 6444 |26.07.2016 АКТУАЛНО

Русия пита Ненчев какво точно е нарушила в Черно море

.
Бойко Борисов и Николай Ненчев
Министерството на отбраната на Русия поиска България да обясни допълнително за какво нарушение на въздушните граници на НАТО става дума, след като министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че е зачестило навлизането на руски самолети в зоната на отговорност на българската бойна авиация и това са ”провокации с неясна цел”.
 
Ген. Игор Конашенков, говорител на министерството, поиска Ненчев да обясни колко далеч от българското въздушно пространство минава зоната на отговорност на НАТО.

Понеже министерството неведнъж било заявявало, че полетите над Черно море стават с включени транспондери и в пълно съответствие с международните стандарти, руската страна изразява искрено недоразумение от думите на министъра на отбраната на България.

"Преди всичко бихме искали пояснения – и то не само пред нас – от господин министъра колко далеч от въздушните граници на България се простират границите на зоната за отговорност на въздушното пространство на НАТО, която те си въобразяват", попита Конашенков.

Той допълни, че до днес нито едно съобщение от министерството на отбраната на България не е постъпвало. "Затова преди да каже пред телевизионните камери за предприемане от българското военно ведомство на "превантивни мерки" за реагиране, бих препоръчал на господин министъра първо да провери докладите на своите подчинени за реалното състояние на нещата."

Ненчев заяви в неделя, че не знаел какво е официалното обяснение на Русия за тези инциденти, защото разговорите по темата се водели по дипломатически канали. Той каза, че при всяко подобно непозволено навлизане на самолет във въпросната зона налага вдигането на български изтребители, което хаби доста ресурси. Някои от тези самолети обаче били пътнически и навлизането им в зоната на отговорност се дължало на неразбирателства при организацията на въздушния трафик.

Руски медии разпространиха изявлението на ген. Конашенков под заглавия "България откри нещо".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6252 |24.07.2016 МОК отказа пълна олимпийска забрана на Русия за Рио . 8| 11941 |24.07.2016 Ненчев: Русия е нарушила 10 пъти въздушното ни пространство за месец . 1| 4243 |22.07.2016 Найденов към Ненчев: Как МО ще повиши мотивацията и интереса за служба в БА?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads