Реклама / Ads
9| 6830 |30.05.2018 АКТУАЛНО

Русия стои зад убийството на Бабченко, Москва отрича

.
Русия стои зад убийството на известния журналист Аркадий Бабченко вчера в Киев. Това заяви премиерът на Украйна Володимир Гройсман.
 

Гройсман заяви днес във Фейсбук, че е сигурен в своето твърдение. Той нарече Бабченко "истински приятел на Украйна". Според украинския премиер "Русия не му е простила това".


Руският журналист, работил за различни вестници и телевизионни канали, напусна Руската федерация през 2016 г. и водеше собствено предаване в Украйна по кримско-татарската телевизия АТР, напомнят медиите в Русия.


Зад убийството на Бабченко може би стои Русия, намекна вчера и украинският външен министър Павло Климкин, посочва "Известия". Киев ще заяви без основания, че в убийството има руска следа, прогнозира междувременно руският посланик в ООН Василий Небензя, цитиран в материала.


Украинската полиция вече разпространи фоторобот на човек, заподозрян в убийството на журналиста - 40 до 45-годишен, висок, с къса бяла брадичка. Не е изключено килърът да е имал съучастници, добавя "Новие известия".

 

Междувременно Съветът на Европа призова за пълно разследване на убийството на руски журналист, снощи в Киев. Аркадий Бабченко, критик на Кремъл, беше застрелян в дома си. Москва отхвърли обвиненията за причастност в убийството.

 

41-годишният Аркадий Бабченко е бил убит в кооперацията, в която живеел в Киев с изстрели в гърба. Бабченко е бивш войник от войните в Чечения, станал е журналист и е сътрудничил на руския опозиционни издания, критикува политиката на Кремъл. Установява се в Киев миналата година след заплахи в Москва. Работи за украинска телевизия.

 

 "Аркадий обичаше свободата, обичаше Украйна. Планираше да живее и работи тук. Това е трагична загуба за международната журналистика, защото той беше един от малкото, които написаха истината за действията на Руската федерация", каза   Айдер Муздабаев, директор на телевизия АТР, колега на Бабченко.

 

Украински журналисти и съветник на украинския вътрешен министър намекнаха, че зад убийството стои Русия. Твърде рано е да се каже, но ние виждаме руски стил, каза външният министър Украйна Павло Климкин.

 

Разследването още не е започнало, а Украйна вече обвинява руските спецслужби - това е продължение на курса на русофобия, реагира руският външен министър Сергей Лавров. Заместник-председателят на Съюза на руските журналисти окачестви убийството като политическо престъпление.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 10881 |25.05.2018 Свалянето на малайзийския самолет e тероризъм, Русия в световна изолация . 14| 9261 |29.04.2018 Създателят на ”Новичок”: Русия е произвела веществото отровило Скрипал . 3| 6753 |12.04.2018 В Русия се обучават как да оцелеят след ядрена война . 44| 16445 |28.03.2018 Лондон: Има 200 доказателства, че Русия стои зад атентата срещу Скрипал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads