Реклама / Ads
12| 5829 |16.06.2016 АКТУАЛНО

Руската „Росатом”: Държите ни 620, а не 550 млн. евро за „Белене”

.
Сумата, която трябва да платим на Атомстройекспорт“ за „Белене” е 620, а не 550 млн. евро. Това става ясно от изявление на Росатом във връзка с решението на арбитражния съд, за което Фрог ви съобщи по-рано през деня.
 

Руската държавна корпорация „Росатом“ е удовлетворена от решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева, според което щетите на „Атомстройекспорт“, част от „Росатом“, в резултат на решението на българската компания НЕК за прекратяване на строителството на АЕЦ „Белене“, са признати в размер на 620 милиона евро, се казва в текста, изпратен до медиите, пише нюз. бг.

 

По този начин според руската компания Международният арбитраж е потвърдил добросъвестността на действията на руската компания по изпълнение на договора и отсъдил, че вината за прекратяването на споразуменията лежи върху българската компания НЕК.

 

Разминаването от 70 млн. евро може да се корени в коментара на енергийния ни министър Петкова по време на брифинга й по-рано днес: По нейни думи общият размер на предявения иск от "Атомстройекспорт" е бил в размер на около 1,2 млрд. евро. "Това което показва първоначалният прочит на арбитражното решение е, че съдът е постановил НЕК да плати близо половината от предявения иск", казва Петкова. Явно има вероятност „първоначалният прочит” да не е точен и сумата да е наистина 620 млн. евро.

 

Съдът е удовлетворил основните искания на „Атомстройекспорт” за заплащане на извършените дейности и поръчаното оборудване, а също за компенсации на лихвите и съдебните разходи, включително заплащане за услугите на адвокатите от компанията Sidley Austin LLP.

 

Заявява се, че както и преди, „Росатом“ оценява проекта за АЕЦ „Белене“ като отличен и съжалява за неговото прекратяване, тъй като в случай на спазване на договора към настоящия момент централата щеше да бъде построена.

 

От момента на победата в търга през 2006 г. и в продължение на няколко години „Росатом“ са направили всичко възможно за запазване на проекта и за безусловното изпълнение на всички свои задължения.

 

При преговорите за АЕЦ „Белене“ „Росатом“ много пъти намираше решения, за да удовлетвори желанията на клиента. Но за наше дълбоко съжаление след като българската страна многократно отклоняваше изпълнението на своята част от задълженията по проекта, бяхме принудени да се обърнем към Арбитража за справедливо решение, заключава изявлението си руската компания.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3977 |23.05.2016 Скала затрупа 154 миньори в руска мина, вадят ги в момента . 48| 12535 |10.05.2016 „Запалката” и „големият шлем” с руска поръчка срещу Борисов . 36| 5841 |14.03.2016 Путин изтегля руската армия от Сирия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads