Реклама / Ads
0| 6029 |20.10.2015 АКТУАЛНО

В съда стана ясно, че „Таласъмите” са „Талибани”

.
Всичко нечисто започва от разработката "Талибани". Това обясни адвокат Людмил Рангелов, защитник на бившия шеф на дирекцията по вътрешна сигурност към МВР Тодор Костадинов. По думите му случаят погрешно изтекъл с името "Таласъми", съобщи Нюз. бг.
 

Днес започна делото „Червеи" срещу бившата шефка на СГС Владимира Янева и ексдиректора на дирекцията по вътрешна сигурност към МВР Костадинов.

 

По разработката „Талибани" главният прокурор Сотир Цацаров обяви тази зима, че служителите на дирекция „Вътрешна сигурност" са следили свой колега. Те са подслушвали не само неговия телефон, но и тези на негови роднини.

 

Искането за подслушване е било преподписвано от съдия, чието име главният прокурор не спомена. Според адвоката "Талибани" е "майката", всичко тръгва от нея. Именно от тази разработка са отделени материалите по "Червеи", което пък прати Костадинов и Янева на съд.

 

По "Талибани" близки на лица от високи нива в съдебната система са били подслушвани и чрез тях са слушани и магистрати, намекна юристът. Той не уточни дали под близки лица има предвид роднини или хора с други интереси.

 

Що се отнася до днешното заседание по "Червеи", адвокатът обясни, че се е работило по анонимен сигнал, който клиентът му не е писал сам, за да си даде повод за СРС. По думите на Рангелов масово се работи с анонимни сигнали, защото никой служител нямало да си остави името, докладвайки нарушение на друг.

 

Става въпрос за технологична възможност да влезеш в информационната система на МВР, да добавиш или премахнеш нещо и да си заличиш следите, разясни адвокатът.

 

В хода на свидетелските разпити пък оперативният работник Янко Цанков обяви, че занесъл на Владимира Янева исканията за СРС, тя ги разписала, но не знаел дали тя е попълнила регистрационните им номера. Той увери, че изпълнявал стриктно разпорежданията на Костадинов.

 

Съдебният състав днес е амбициран да разпита всички свидетели по делото, което за облекчение на медиите е при открити врата.

 

Колкото повече напредваше днешното заседание по делото "Червеи", толкова повече случаят заприличваше на криминален трилър. В хода на днешното дело показания даде бившият шеф на Областната дирекция на МВР за Бургас Милен Димитров, както и неговият подчинен Николай Иванов.

 

От думите им стана ясно, че агенти на ДАНС ровили в бургаските сървъри, като идвали тайно от другите служители на МВР в Бургас и то в тъмните части на денонощието.

 

На 18.10.2013 година тогавашният министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев се свързал по телефона с Димитров, искайки секретен достъп на служители от "Вътрешна сигурност" до сървърното помещение и до тези на системните администратори. Йовчев разпоредил на Димитров да се свърже с началника на дирекцията Тодор Костадинов - подсъдим по "Червеи" с бившата шефка на СГС Владимира Янева.

 

Костадинов направил същото разпореждане и пратил свои хора - срещата била осъществена на бургаска бензиностанция. Мъжете били двама, носещи обемист сак и раница, вероятно с лаптопи, разказаха и двамата свидетели. Представили се с малки имена, но скоро Димитров установил, че не са от "Вътрешна сигурност", а от ДАНС.

 

Те прекарали два часа в сървърното помещение, имали няколко среднощни визити и в бургаското 4-то РПУ. След посещенията им обаче служителите, а и началникът им Димитров, почнали да се оплакват от проблеми в работата на криминалния регистър.

 

До този момент Димитров смятал, че наблюдавали в контролирана среда негова служителка, като проверявали лоялността й, защото смятали да я назначат в ДАНС. Смущенията в системата обаче го направили подозрителен. В разговор с тогавашния главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, Димитров се убедил, че той не е запознат с операцията и дори бил изненадан.

 

Тогава се свързал с подсъдимия Костадинов и поискал изрично писмена заповед за тези действия. По думите му шефът на дирекцията се изнервил, почнал да го убеждава, че всичко е законно и министърът е наясно. Буквално часове по-късно обаче Костадинов му звъннал с настояване, че двамата служители трябвало спешно да получат достъп. Това е бил последният случай, в който дошли - през месец април 2014 г.

 

В края на същия месец Димитров се срещнал с министър Йовчев и повдигнал темата. Същия ден получил заповед за дисциплинарна проверка, която довела до уволнение. Според свидетеля мотивите за това били "измислен нерегламентиран достъп до класифицирана информация и злоупотреба с власт". Колегата му Иванов пък описа двамата мистериозни дансаджии и увери, че би ги разпознал.

 

Подобна история разказа и бившият МВР шеф в Шумен. При него срещите се случвали по същия таен начин след обаждане на Йовчев, само че нямало докладвани проблеми в системата. Той се оказа също уволнен, но от служебния министър Бакалов. Делото ще продължи с още редица разпити на 4 ноември.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6335 |02.09.2015 Д-р Тотко Найденов за Фрог: Европа стана смрадлив катун . 5| 9717 |04.08.2015 „Водстрой 98” вся паника в БНБ, но остана ненаказана . 9| 6646 |02.06.2015 Веселинов за Фрог: Голяма част от грабежа на КТБ стана при специалния надзор . 14| 6575 |15.01.2015 М. Андреев пред Фрог: Писанчев и Лазаров са ветропоказатели, абсурдно е да останат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads