Реклама / Ads
5| 6318 |10.07.2019 АКТУАЛНО

Съдия Методи Лалов: Длъжността на главния прокурор е всевластна и безконтролна

.
Методи Лалов Източник: БГНЕС
„Няма длъжност в съдебната система, която да е толкова еднолична, всевластна и безконтролна като главния прокурор. И това мен ме касае не като съдия, а като гражданин… Като граждани трябва да изискваме политическа заявка за съдебна реформа…” Това заяви пред БНР съдия Методи Лалов.
 

"В съдебната система се назначават предимно хора, които са там заради собствения си комфорт. Те са на място, което надскача тяхната компетентност и никога няма да го освободят... За главен прокурор трябва да бъде избран чист човек, който е независим, но как да бъде осигурен такъв, като се избира от зависими хора. Няма да стане, трябва промяна“, добави той коментирайки актуалното състояние на съдебната ни система.

 

Съдия Лалов от месеци води битка срещу неконституционното изображение на герба на България в сградите и на интернет страниците на няколко държавни институции.


„За първи път проявих интерес към герба на България, след като станах председател на Софийския районен съд. В съда всичко по отношение на герба беше нередно. Запознах се с изискванията към герба. Започнах да разглеждам сайтовете на институциите и се оказа, че там е пълна каша. Сайтът на Народното събрание беше с герб с червени езици и с други нередности, например лъвовете изглеждаха като дракони. Това важи по отношение и на Министерство на правосъдието, и на Конституционния съд (КС), и на Министерство на външните работи. Започнах да пиша писма. С изключение на КС, на всички останали трябваше да пиша по няколко имейла. Включително трябваше да ги предупреждавам, че ще сезирам прокуратурата за опетняване на герба. Чак тогава имаше реакция. Все още няма реакция от Националния институт на правосъдието, въпреки че това е институция, която възпитава младите юристи в спазване на закона“, обясни той.

 

Методи Лалов поясни, че у нас няма институция, която сертифицирано да произвежда гербове, което означава, че всеки може да ги прави.

 

„Това е симптоматично за неспособността на нашите институции да работят според изискването на закона. Гербът е държавен символ, който изразява независимостта и суверенитета на България, не може да има импровизации. Превърнали сме всичко в битпазар“.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6595 |10.01.2019 Методи Лалов:Гнусно и низко е да използваш етническата тема за партийни цели . 15| 10125 |21.12.2018 Методи Андреев за Фрог: Доган иска безвремие . 12| 13171 |07.09.2018 Бившият шеф на СРС Методи Лалов: Да бяха претърсили и ЦУМ . 28| 20198 |30.03.2018 Методи Андреев пред Фрог: Срамувам се, че премиер ни е Борисов, на ход е Тръпм с ”Магнитски”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads