Реклама / Ads
1| 8324 |10.08.2016 АКТУАЛНО

Само във Фрог! Ало-измамници овъртяха адв. Марин Марковски в схема

.
телефонни измамници заиграха с името на топадвоката М. Марковски
Телефонните измамници стават все по-изобретателни и измислят невероятни схеми, в които да оплетат потенциалните си клиенти. Напоследък се наблюдават опити в мрежите им да бъдат въвлечени не само възрастни и не особено образовани хора, чиито емоции успешно се манипулрат със сюжети за катастрофи и пари, които трябва веднага да се дават на полицаи и адвокати, а и друг по-различен контингент.
 

Най-новата измамническа схема върви по морето, установи Фрогнюз. Там мними служители на МВР се обаждат на произволен номер, представят се властно и "вдъхващи респект" на човека, който е вдигнал и го питат има ли познат, знаещ чужди езици, защото се налага спешен превод на задържан чужденец.

 

В повечето случаи т.нар. "първа жертва" в схемата е по-скоро "мюре", тя се използва, за да може следващата да се хване по-лесно, защото й се обажда познато лице. Човекът с езиците се доверява на своя познат, който е помолен от полицията за услуга и върти на предоставения номер, където вдига „дежурният”, моли лицето да се представи, тъй като се обажда в „полицията” и след това го „свързва” с началника си, който обикновено се представя за шеф на полицейско управление. „Шефът” обяснява, че става дума за влюбен в българка, но измамен от нея чужденец, богат човек, който е задържан, тъй като въпросната жена му подхвърлила незаконно злато в багажа. Направила го, след като горкият чужденец вече й бил прехвърлил свои имоти, но тя се оказала женена и решила да се отърве от него. Ясно било, че човекът е измамен, но трябвало да се проведе разпит, който да се преведа на дознателя. Хонорар – 200 лв.

 

Дотук добре! Превеждащият решава да направи услугата, а „полицейският шеф” благодари, след което заявява, че адвокат на чужденеца е не кой да е, а … Марин Марковски. „Познавате ли го?”, гласи въпросът, като се разчита, че едва ли има образован човек, който да не е чувал името на топ адвоката. След утвърдителния отговор „полицаят” съобщава, че самият адвокат след малко ще звънне на преводача, за да му дообясни казуса, защото бил на път. И така разговорът приключва, а минута по-късно вече звъни „адвокат Марковски”. Само че от скрит номер. Обяснява отново историята, след което казва, че за съжаление пътува към Букурещ, където се е случила катастрофа със сина му и почти му предстои да мине границата. Хонорарът вече се вдига на 350 лв. Оттам нататък е ясно – след като адвокатът го няма, ще се наложи някой да плати гаранцията на паралията чужденец, възлизаща на стандартните в измамите няколко хиляди лева, и това трябва да е „преводачът”. Все пак някой може би ще се хване, респектиран от полицията и от адвокат Марковски. И стига да не познава гласа му, който е доста характерен.

 

Не е ясно дали на тази „въдица”, която е дълга и широка, но стройно измислена, са се хващали доверчиви хора, но тя върви и много вероятно е да има и „изгорели”. Телефонните измамници са особено активни в летния сезон и прилагат всевъзможни схеми, играейки с емоциите и страховете на хората. И знаейки, че дори и да ги хванат, след 36 или 72 часа отново ще са на свобода, за да продължат телефонния си тероризъм.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2421 |29.03.2024 Чао, Алкарас! Григор Димитров победи испанеца и е на полуфинал в Маями . 10| 4710 |28.03.2024 Руският патриарх Кирил тотално изтрещя. Страната му водела "свещена война" срещу "сатанинския" Запад . 1| 2236 |28.03.2024 Politico: Дезинформацията се превърна в най-голямата заплаха за честността на изборите . 25| 5890 |27.03.2024 Дойче веле: Руските наказателни колонии - новият Гулаг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads