Реклама / Ads
4| 12448 |07.10.2016 АКТУАЛНО

Само във Фрог : Борисов подпука хората на КОЙ в МВР

.
Днес премиерът Бойко Борисов заплаши с уволнение шефовете на областните полицейски дирекции в Пазарджик, Пловдив, Хасково, Русе и Перник заради слабата работа срещу контрабандата на цигари. Бърз поглед върху визитките на застрашените началници показва, че примерът готви секира за хора на модела КОЙ, повечето, без шефа на ОДМВР-Русе, протежета на главния секретар на МВР Георги Костов, също свързан с този модел.
 
Илюстрация на КОЙ  и неговото имплантиране в структурите на МВР по време на управлението на БСП, ДПС и „Атака“ е директорът на пазарджишката полиция Йордан Рогачев. През последните години Пазарджишка област бе превърната в бастион на Делян Пеевски, редовно номиниран от местните структури на ДПС и избиран от този район.

Рогачев, чиято кариера в МВР стартира преди 16 години като кадажия в Пазарджик, по време на Тройната коалиция става началник на РПУ-Велинград. От 9 декември 2013 г поема временно ръководството на ОДМВР-Пазарджик едва на 37 г. Със заповед на вътрешния министър Цветлин Йовчев става титуляр от юли 2014 г. ОДМВР-Пазарджик остава настрани от кадровите рокади по времето на Румяна Бъчварова и до момента Рогачев си е плътно на поста.

 

През август 2014 г.  в телевизионно интервю бившят вътрешен министър Румен Петков посочва схема за купуване на гласове в Пазарджик. „Два месеца питам имало ли е период, в който министър Йовчев е смятал  Пеевски за незаобиколим фактор в политиката. Този начин на мислене определя редица процеси, които изкараха на улиците хиляди хора. В секциите с концентрация на ромски гласовен доминарат ББЦ и ДПС. Има сигнали, че правоохранителната система в различни дирекции правеше невъзможна борбата срещу купения вот.  Нека кажат имало ли е среща на Пеевски с директора на пазарджишката дирекция, присъствал ли е е Йовчев и всичко приключва“, заявява Петков.

 

Премиерът Борисов за втори път заплашва Йордан Рогачев с уволнение заради контрабандата. Първият път бе през юни т.г. Тогава на дискусия с тютюневи компании министър-председателят обяви, че дава два месеца на петима шефове на областни дирекции за справяне с контрабандата.Освен Пазарджик бяха посочени още Пловдив, Хасково, Сливен и Перник.

 

Веднага след премиерските тиради, МВР разпространи пиар материал, че възмутен Йордан Рогачев прекъснал отпуската си и веднага наредил мащабна акция срещу контрабандата на цигари. Уволнението на пазарджишкия началник едва ли ще се случи и сега, след като има могъщ покровител, коментират ченгета.

 

Сред другите „застрашени“ с освобождаване началници като човек на модела КОЙ негласно е посочван и шефът на ОДМВР-Хасково  Ангел Ганчев. И той е назначен от Цветлин Йовчев през декември 2013 г. Преди това ръководи РПУ-Харманли.

След назначаването му в медиите се появават публикации, че още като зам.-директор на ОД на МВР пътувал безплатно от Харманли до Хасково, всеки ден преди да се установи Хасково, с автомобила на един от собствениците на фабрика „Българско сирене“. Фабриката беше уличена в източване на 24 671 кг. сирене и 10 000 кг. кашкавал от Държавния резерв и то по времето, когато Цанков прекарваше голяма част от работното си време в тази фабрика. А дъщеря му,  на 20 г, е акционер с крупна сума във фирма, която строи фотоволтаичен парк, в който съдружници са собствениците на същата фирма.

 

За втори път с уволнение е заплашено протежето на сегашния главен секретар на МВР Георги Костов-Христо Разсолков, който от август 2015 г. заема шефското място в ОДМВР-Пловдив. Двамата са дружки от времената на работата им в СДВР. Там Разсолков е началник на сектор „Наркотици“. След като Костов поел дирекцията в Благоевград, той автоматично взел и Разсолков със себе си, като го направил шеф на районното в Банско. Според ченгета, запознати по-отблизо с живота му, той записал право в ЮЗУ, защото бил предупреден, че само със завършена академия на МВР, не може да расте в кариерата. След като Георги Костов станал главен секретар, Разсолков го заместил в Благоевград и оттам по-късно бил пратен в Пловдив. Ченгета си спомнят, че докато се борел с наркотиците в София, дрога се продавала под път и над път.

 

Протеже на главсека и на  КОЙ е още началникът на полицията в Перник Валентин Бучински. Той идва в миньорския град м.г. от началническото кресло в столичното Четвърто РПУ. По времето на Цветлин Йовчев името на Бучински бе спрягано за уволнение от системата, именно заради борбата с контрабандата на цигари.

Той бе проверяван от прокуратурата за нерегламентирано раздаване на служебни боеприпаси на Едвин Сугарев, но проверката потъна. Твърдеше, че за да увеличи разкриваемостта на подчинената си в  дирекцията нареждал  да не завеждат заявителски материали от пострадали от кражби граждани. През декември м.г. домът на Бучински в София бе запален от неизветен извършител.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4029 |07.10.2016 Борисов се отказа да търси 50 бона от депутата Десислав Чуколов . 2| 5812 |07.10.2016 Борисов плаши петима полицейски шефове с уволнение . 3| 5087 |06.10.2016 Янаки Стоилов: Отвън имаше натиск върху Борисов за Кр. Георгиева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads