Реклама / Ads
0| 9703 |14.07.2015 АКТУАЛНО

Само във Фрог: ГДБОП тотално блокирана, крив й бил законът

.
Сцени като тази остават в историята
Главна дирекция „Борба с организираната престъпност" се оказа тотално блокирана. Близо половин година служителите й не са ударили нито една мафиотска структура. Оправданията са свързани с действащия в момента Закон за МВР.
 
Според него и съвсем логично, ГДБОП може да работи срещу т. нар. организирани престъпни групи. Антимафиотите обясниха, че при това положение не могат да водят разработки срещу един предполагаем бандит и оттам да прихванат аверите му. Необходимо било да „заклещят” вкупом няколко души, което било почти невъзможно. Груповите разработки се броели на пръстите на едната ръка, което на практика правело службата почти неефективна.

В същото време се налагало заплетените случаи да се разплитат от полицията, където се смята, че служителите нямат нужния професионален опит. Дори впоследствие да попаднат на ОПГ, трудно можели да прехвърлят материалите в ГДБОП. Ченгетата се оправдават с прокуратурата, която не искала да пуска кокала на друго място с аргумента, че няма законова пречка полицията да нищи дела, свързани с престъпни банди. Така се стигало до порочен кръг, от който нямало излизане. Ченгетата на средно ниво алармирали ръководството на МВР за проблема, с искане да се направи нещо. За сега опитът им за промяна удрял на камък.

Проблемите на антимафиотите не свършват до тук. Според опитни служители, ГДБОП била напълнена с кадри от СДВР, които нямали нужния опит да громят престъпници от висок ранг. В същото време „старите кучета” били изритани по различни причини и това пречело да се предаде опит от едните на другите. Експерти по сигурност допускат, че може съвсем умишлено антимафиотската служба да е поставено в това положение, за да не се засягат интересите на политици и задкулисни играчи, които обичайно дърпат конците на мафията. "Хем вълкът сит, хем агнето цяло", лакинично описват ситуацията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10034 |13.07.2015 Кольо Парамов за Фрог: В доклада за КТБ има абсурдни неща, прилича на увод за експертиза . 0| 8415 |09.07.2015 Д-р Найденов за Фрог: Ханке ни пази от еврозоната, новите гуверньори ни бутат в нея . 0| 9809 |09.07.2015 Ефим Ушев за Фрог: Спасението е в бг лева, не в еврото, казват оттатък границата . 0| 9310 |08.07.2015 Ахундова за Фрог: Лица от ляво и дясно ще са новите кредитни милионери

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads