Реклама / Ads
19| 10457 |19.05.2015 АКТУАЛНО

Само във Фрог: Кроят фуражката на вицеадмирал Николов

.
Вицеадмирал Румен Николов
Няма да бъде удължен мандата на началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов. Така на 9 на февруари, когато навършва 58 години, той ще премине в резерва. Това научи Фрог от източници в министерството на отбраната.
 
Тази година за 6 май по-горно генералско звание бе  дадено на заместника му – вече генерал-лейтенант Константин  Попов. Офицер №1 вицеадмирал Румен Николов не получи четвърта звезда, което е сигурен знак, че министърът на отбраната и върховният главнокомандващ няма да разчитат на него през следващата година.

Знак за тази позиция на министър Николай Ненчев е и фактът, че през последните месеци той не се съобразява с мнението на вицеадмирала при разработването и утвърждаването на новия устройствен правилник на ведомството. Много пъти  началникът на отбраната научаваше последен за подготвяни промени, а хората от политическия кабинет на министъра дори не смятаха за необходимо да го информират за някои от реформите. В края на краищата бе съкратен и офиса на вицеадмирала, като бе постигнат компромисен вариант - да бъде обединен в една дирекция със „Съвместни съоръжения”.

Още е рано да се товори кой ще седне на стола на вицето при евентуалното му пенсиониране. Най-вероятно е това да бъде точно заместникът му генерал-лейтенант Попов. Мястото му може да бъде заето още от тримата командири на видовете въоръжени сили по закон, като едва ли това ще бъде контраадмирал Митко Петев, който само преди дни стана шеф на военноморските ни сили.

По министерските коридори се говори под  сурдинка и за липсата на подготвени офицери, които да заемат генералски длъжности. Някои дори си припомнят с носталгия за генералитета от Джурово време и в пърите две петилетки на демокрацията. Липсата на  полковници за лампази е проблем не само за структурите и формированията на самата армия, но и за назначаване на генерали на отговорни длъжности в натовски щабове и за аташета по отбраната в други държави.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 10154 |19.05.2015 Окото на Фрог: Дронове на война с кметове и талибани. И не само... . 7| 6944 |14.05.2015 В окото на Фрог: БГ бизнесмени по-набожни от светите апостоли . 9| 8163 |12.05.2015 Л. Младенов за Фрог: Спецотдел "България" работи в македонските служби . 34| 8515 |07.05.2015 А. Ковачев за Фрог: В Македония започна началото на края

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads