Реклама / Ads
21| 16135 |04.04.2015 АКТУАЛНО

Само във Фрог: Митницата се разтресе от скандално назначение

.
Танов получи Златен скункс за награждаването на началник, който беше арестуван
Агенция „Митници” се разтресе от грандиозен скандал. Става дума за бившия главен секретар на ведомството Елена Кирилова, която вече е върната в системата, но като директор на дирекция „Човешки ресурси”. Двете синдикални организации –КНСБ и „Подкрепа” уведомиха Фрог нюз за огромното напрежение, което тлее в митницата.
 

Премиерът Бойко Борисов бил писмено запознат с този проблем още през януари 2015 г. Освен до него, синдикатите изпратили възмутителни писма и до тогавашния президент на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев, до колегата му от КНСБ Пламен Димитров, до финансовия министър Владислав Горанов, както и до шефа на агенцията Ваньо Танов. Последвало и второ писмо до премиера, което датира от 9 март т. г.

Информацията в двете оплаквания е идентична. В тях се казва, че за длъжността директор на „Човешки ресурси” са проведени два конкурса. На първия, на 13.01. 2015 г., Елена Кирилова е „постигнала един от последните резултати”. Комисията, обаче не класирала никого на следващата фаза-интервю. Според писмото, само след три дни, на 16 януари, Ваньо Танов обявил повторно конкурс за същата длъжност, като условията били „значително опростени”. След ден състезанието стартирало изненадващо за всички, а Кирилова излязла „едни гърди” напред. От синдикатите сигнализират, че между двата конкурса Елена Кирилова се е срещала с Танов, което създава усещането за несправедлив конкурс и поставя останалите кандидати в неравностойно положение. Двете организации алармират още, че състезанието е проведено без разписана за това процедура.

След като се описват съмненията около надпреварата, в писмото се посочват и други съществени факти, от които става ясно, че е бил изготвен доклад на Инспектората на финансовото министерство, в който се сочат нарушения, нередности и големи финансови загуби. Проверката засяга период, в който  Елена Кирилова е била в митниците на важен пост. Оказва се, че след масовите уволнения в митниците, половината служители са били върнати от съда, като във връзка с това са  изплатени много срества на незаконно отстранените.  „Напомняме ви, че в изпълнение на друга препоръка в споменатия доклад е било образувано дисциплинарно производство, което Кирилова е избегнала чрез сключване на споразумение за напускане по взаимно съгласие и компенсация от шест брутни заплати на главен секретар. Само фактът, че Кирилова участва в двата конкурса, беше достатъчен да повиши напрежението, да наруши ритъма на работа и да се отрази демотивиращо на служителите”, се казва в писмото. И още: „ В качеството си на директор на „Човешки ресурси и на главен секретар, Кирилова успя да създаде нездрава работна среда и постоянно напрежение”. Твърди се, че писмата изразяват становището не само на синдикалните членове, но и на всички останали митничари.

Някои от тях споделиха пред Фрог, че порочното статуквото, което се е създало в момента в митниците, няма да се наруши за нищо на света.  Те знаят, че ние знаем това, което крият. Единственото, което ни остана е да се чуе и нашата гледна точка, признаха обезверени служителите. Потърсихме позиция но пресцентъра на митницата. От там казаха, че знаят за писмата и „успокоиха”, че Елена Кирилова вече е назначена на работа. Допълниха, че писмата са адресирани до Борисов и Горанов и няма как да вземат отношение. Оказва се, обаче че един от документите е подаден и до Ваньо Танов. Неофициално се твърди , че Танов и Кирилова са близки.


Вижте първото писмо на синдикатите    

Вижте второто писмо
 

Доклад на Инспектората на МФ за открити нередности    


Ето и останалите документи


документ 1

документ 2

документ 3

документ 4

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6355 |02.04.2015 Адв. Менков за Фрог: Научихме БНБ да прави пълномощно и започна да дава акъл . 9| 7369 |01.04.2015 Адв. Екимджиев за Фрог: Пушилка на Пеевски е радикалният ислям . 8| 5935 |01.04.2015 Д-р Б. Миланов за Фрог: Ако защитаваш кауза, челото ти трябва да е чисто . 19| 9729 |31.03.2015 Н. Цонев за Фрог: Цв. Василев даде знак, че ще продължи борбата, Борисов е манипулатор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads