Реклама / Ads
10| 12451 |05.04.2018 АКТУАЛНО

Само във Фрог: Пламен Георгиев и Борислав Сарафов-конкуренти за главен прокурор

.
Борислав Сарафов и Пламен Георгиев
Шефът на националното следствие Борислав Сарафов и председателят на антикорупционният орган Пламен Георгиев ще са конкуренти за поста главен прокурор на мястото на Сотир Цацаров. Това съобщиха за Фрог нюз магистрати.
 

Още от сега се правят сметки кой от двамата има по-силно лоби зад гърба си и как може по-успешно да си изиграе картите. Казват, че контактите им, които са от кръга КОЙ,  тотално се преплитат. Затова се прогнозира, че битката ще бъде  "на живот и смърт".  Източниците ни в момента дават преднина на Пламен Георгиев, тъй като освен Цацаров, за него ще „играят” и управляващите в лицето на ГЕРБ. Напоследък, обаче Георгиев чувствително започна да „губи почва” под краката си и то след като съдът атакува в Люксембург решението на КОНПИ, ръководена от Пламен Георгиев, да конфискува имотите на банкера Цветан Василев.

 

Видимо разярен, че плановете за удар върху Василев може да се провалят, Пламен Георгиев даде пространни интервюта в медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски, откъдето атакува българския съд, че бил некомпетентен, зависим и обвързан. Това провокира Съюза на съдиите да излязат с отворено писмо. В него те не само изразиха възмущението си от думите на Пламен Георгиев, но признаха, че той застрашава независимата съдебна система. „С действията си председателят на новия антикорупционен орган показа на КОЙ господар служи и какъв е залогът да е на този пост”, коментираха пред Фрог нюз юристи. Прогнозите са, че новата мегаструктура ще се опита да си направи пиар за кратко време, без значение доколко ефективни ще са действията срещу корупцията по високите етажи на властта.

 

Според магистрати Борислав Сарафов минава на втори план във все още необявената битка за поста на главен прокурор, по ред причини. На първо място е, че напоследък отношенията между Сарафов и Сoтир Цацаров доста поохладнели. Наскоро сочената за близка до Сарафов шефка на апелативната спецпрокуратурата Даниела Попова подаде изненадващо оставка. На пръв поглед е необяснимо защо го прави, на фона на това, че мандатът и изтичаше след около 6-7 месеца”, чудят се магистрати. Обясняват си го , че може да се разчистват хората на Сарафов. Упорито се говори, че овакантеният пост ще се заеме от настоящия шеф на СГП Емилия Русинова. В юридическите среди се коментира, че Сарафов, Русинова и председателят на спецпрокуратурата Иван Гешев са виждани да посещават адвокатската кантората на бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров, с озадачаващ прякор Пепи Еврото.

 

Коментира се, че Пепи Еврото продължава да дърпа здраво конците в съдебната система през свои хора. Сочените за негови най-верни следователи бяха преместени като „отбор” в спецпрокуратурата, контролирана от обвинителя по делото КТБ Иван Гешев. Става дума за Иван Иванов, Илияна Кирилова, Оля Антонова, Нели Тодорова и Мая Ковачева. Според следователи всички са били близки с Пепи Еврото.

 

Другата дама от столичното следствие, която също се смята за негова приближена-Пламена Апостолова пък стана член на ВСС. Тя влезе в Съвета по предложение на депутата Йордан Цонев от ДПС. Конците на връзките и познанствата на Борислав Сарафов и Пламен Георгиве  се заплитат, особено като се има предвид, че съпругът на Апостолова-Георги Апостолов е подчинен на Георгиев. Той оглавяваше софийския клон на КОНПИ.

 

Засега не се очертава трети играч в битката за главен прокурор. Вече вървят  залагания дали Сотир Цацаров ще се кандидатира за конституционен съдия. Ако това се случи, трябва преждевременно да прекрати мандата си още тази есен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 8548 |05.04.2018 Съдии: Пламен Георгиев застрашава независимостта на съдебната система . 0| 6938 |03.04.2018 Експерт пред Фрог: Внимавайте с великденските храни, отключват болести . 28| 20186 |30.03.2018 Методи Андреев пред Фрог: Срамувам се, че премиер ни е Борисов, на ход е Тръпм с ”Магнитски” . 8| 13578 |30.03.2018 Димо Гяуров за Фрог: Няма да погледнат с добро око на нас заради ”Скрипал”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads