Реклама / Ads
4| 7090 |15.06.2018 АКТУАЛНО

Само във Фрог: Здравният министър се прави на ощипана мома за безобразията в „Медицински одит“

.
Кирил Ананиев Източник: БГНЕС
Здравният министър Кирил Ананиев се прави на ощипана мома за безобразията, които са се вършили в Изпълнителна агенция „Медицински одит“. Вчера той заяви пред журналисти, че не е бил информиран за случващото се в агенцията. Спецпрокуратурата започна разследване на прикрити 11 смъртни случая, част от които са свързани с новородени. Медията ни разкри за първи път за голяма част от тях в свое разследване още преди няколко месеца.
 

Проверка на Фрог  нюз сочи, че Ананиев не казва истината. Той встъпва в длъжност през ноември 2017 г. Точно тогава служителка на „Медицински одит“ информира министерство на здравеопазването за нередностите, които се вършат там и опитите да се прикрият лекарски грешки чрез натиск върху проверяващите. След като не последвала никаква реакция главният секретар на ведомството Димитър Евлогиев устно информирал ресорния зам.-министър Бойко Пенков. По думите му реакция не последвала. Нещо повече, Пенков се притеснил, че данните за престъпления ще бъдат преписани на екипа на Ананиев.  И пак нищо. Нещата обаче не приключват до тук.

 

На 21 декември 2017 г. е внесен сигнал директно до министерски съвет, част от който е самият министър.  В него е описано подробно как се управлява агенцията и как се прикриват нередностите. По тази причина служителите на „Медицински одит“ са категорични, че няма как Ананиев да не е разбрал.

 

Преди около месец  Върховна административна прокуратура изпраща сигнал до МЗ за откритите нарушения по време на тяхна проверка. В доклада на обвинението се сочи, че са установени и данни за престъпления. Това означава, че няма как министърът на здравеопазването да не е научил за проблемите в „Медицински одит“.

 

Ето какво признаха пред Фрог  действащи служители на агенцията:

 

Ако се постави ново лице с визия и цели, институцията ще възвърне предназначението си, но ако министърът се възползва от хипотезата на чл. 5, ал. 2 от Устройствения правилник на ИА "Медицински одит" досегашният заместник директор-Татяна Иванова ще ръководи Агенцията още месец. Татяна Иванова е заместник директор от 2012 до сега. До този момент тя по никакъв начин не се разграничи от изпълнителния директор, така както направиха някои служители, които след това попаднаха в графата "бивши". Твърдения от страна на министъра, че не е знаел и че не е чул за проблеми в „Медицински одит“, определяме като неадекватни. Въпросът от тук нататък, е дали тази Агенция ще започне да работи в интерес на гражданите или ще продължи по същия път, ново лице  или запазване на статуквото.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 55457 |12.06.2018 Историк пред Фрог: Слави Трифонов изкара от равновесие Борисов . 8| 9578 |10.06.2018 Само във Фрог: Гласят Иван Гешев за зам.-главен прокурор . 4| 12215 |06.06.2018 Само във Фрог: Вижте какви съмнителни консултантски договори се сключват в МВР за мастити суми . 7| 20739 |05.06.2018 Само във Фрог: Над 60-годишни състуденти на В. Радев разпределят милиони от обществени поръчки в МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads