Реклама / Ads
30| 8105 |12.08.2014 АКТУАЛНО

Съпругът на съветник на Близнашки проверяван за далавери

.
Христо Друмев Източник: Булфото
Служебният премиер Георги Близнашки си избра за съветник по изборните въпроси Емилия Друмева - съпругата на бившия шеф на НДК Христо Друмев, който беше превърнал двореца в бащиния. Не е тайна, че той 31 години е и бил доносник на две тайни служби с псевдоним Борил и Драганов.
 

 

В продължение на 23 години Друмев управляваше като своя собственост националния символ на културата и затова се раздели с него със сълзи на очи. До последно той се бореше за поста си, уповавайки се на близкия му културен министър Вежди Рашидов. Културтрегерът обаче не можа да убеди финансовия министър от ГЕРБ Симеон Дянков да го остави да ръководи НДК.

 

Дянков взе твърдото решение да го отстрани не само заради преклонната му възраст от 79 години, но и заради редицата установени нарушения в управлението му.


Симеон Дянков през 2011 година обяви, че „палитрата от нарушения в обществените поръчки в НДК е толкова широка, че финансовият инспекторат смята да напише наръчник“. Агенцията е направила анализ на вземанията и задълженията на НДК за периода 2008 – 2010 г. и анализ на приходите и разходите и финансовите резултати за същия период. За това време е направена и проверка на обществените поръчки, които са били общо 27 на стойност 5.7 млн. лв. Има 20 непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки за 2.9 млн. лв.

 

С констатация за по-големи вреди - 338 550 лева, е завършила ревизията на БНТ. На ръководството й са съставени 4 административни акта за нарушения на Закона за обществените поръчки.

В БНТ обаче са проверявани целенасочено разходите за определени предавания и продукции: „Голямото четене“, „Великите българи“ , „Българските събития на 20 век“, „Златните песни на „Златния Орфей“, „В неделя с...“, „Пътеводител БГ“. Проверен е и договор на БНТ с „Креатив Студио“ ЕООД, което спечели конкурса за новата визия на заставките на БНТ.

88 акта за административни нарушения са били връчени на Министерски съвет. Там агенцията е проверила 39 обществени поръчки на стойност 25 млн. лв., като 4 от тях са неоснователно проведени. И в Министерски съвет, както и в НДК и БНТ не е правена специална проверка за харченето на пари, които са дошли по линия на европейско финансиране.

 

Освен че въртеше далавери с НДК, от които печелеше тлъсти суми, Друмев трупаше дивиденти и от парк-хотел „Москва”. Официално той е бил собственост на бившия министър на правосъдието Хараламби Анчев и Пирин Атанасов. В бизнес средите на столицата обаче отдавна е публична тайна, че скрити съдружници са и екскметът на столицата Стефан Софиянски и Христо Друмев. За лидера на партията на свободните демократи даже се твърди, че държи контролния пакет. Не са тайна и неговите близки връзки с юриста Хараламби Анчев, който бе предложен лично от Софиянски за министър във временното правителство на ОДС. След време Христо Друмев бе включен официално във фирмените регистри като член на управителния съвет. Той имал и офис в сградата на хотела, а след пенсионирането му все по-често се навъртал там.

 

Христо Друмев е бил и агент и секретен сътрудник на ДС и на бившето Разузнавателно управление на Генералния щаб на Българската армия с два псевдонима – Драганов и Борил. Служил е общо на 22 ръководители. Досието му в архивите наброява цели 10 тома. За сътрудничеството си той е получавал доста добри за тогава хонорари. Пише доносите срещу две жени, които по негова вина, без никакво провинение, попадат в затвора. Това разкрива комисията по досиета, че Друмев е получавал парите срещу собственоръчно написани агентурни сведения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7217 |12.08.2014 Вложители в КТБ: Искаме да ни третират като нормални хора . 16| 6373 |11.08.2014 Протестиращи вложители в КТБ: Затвор за Искров! . 20| 5683 |11.08.2014 Само 5 доброволци помагат в Мизия . 8| 8075 |10.08.2014 Нарцисизмът се разкрива вече за 20 секунди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads