Реклама / Ads
4| 9917 |10.04.2019 АКТУАЛНО

Съпруги на свидетели по ”Делото КТБ”: Бисер Лазов е поискал мъжете ни да са в ареста

.
Стела Чукоева и Надежда Думбелова
За течащата вече три месеца операция „увиране на глави“ разказаха пред Люба Кулезич в предаването й „Честно казано“ Стела Чукоева и Надежда Думбелова, съпруги на двама от задържаните от януари петима души. Всички те са в ареста заради недоказано истински документи, занесени от основния свидетел по ”Делото КТБ” Бисер Лазов, който дава и показания по тях.
 

Надежда Думбелова, съпруга на Иван Стойков, обърна внимание, че освен тези петима души, в ареста по същата схема са и още двама бивши служители на Цветан Василев, които са свидетели по "Делото КТБ".

 

Тя обясни, че съпрузите им са обвинени, че през 2013 година са получили коледни бонуси в порядък между  450 хиляди лева и 250 хиляди лева. Тези пари били с произход КТБ и те са знаели, че са с престъпен произход.  В студиото двете жени показаха  касовите ордери за тези суми, които са на бланки от времето преди деноминацията на парите в България, както и ведомостите за заплати от тогава. От показаното се  вижда, че сумите са преди деноминацията и съответстват на заплатите на хората тогава.

 

По думите й Бисер Лазов е ключ към това, което се случва със хората в ареста, но той като главен свидетел е компрометирам. Срещу него от съпруга й Иван Стойков има подадени три жалби, които са за фалшификации на документи, на подписа му подписи и опити за въздействия срещу него, да промени показанията си по „Делото КТБ“. „Лазов прави всичко това за да си узакони фалшификациите“, бе категорична тя.  Касовите ордери са намерени в личните вещи на касиерката  Юлия Илиева, и ги е намерила докато разчиствала. Не са намерени нито при обиските на КТБ, нито в четирите дружества, а в личните вещи на касиерката. Думбелова  бе категорична, че това е послание към други свидетели, което гласи: „внимавайте какво ще кажете, защото може де се почисти и другото чекмедже“.

 

На въпрос дали са имали предчувствие, че нещо такова може да се случи, двете жени отговориха, че чак такова нещо не са очаквали, дори след обиска в дома на Киров, защото съпрузите им са давали обяснения за тези касови ордери още през 2015 г.

Стела Чукоева отбеляза, че единствено Лазов споменава поименно тези хора, които са в ареста в момента.   

 

Тя показана и графологичната експертиза, изискана от адвокатите, която е имала за задача да установи кога са поставени подписите върху касовите ордери. Заключението на експертите, е че подписите са от периода 1998 година. Но документът не е приети от прокуратурата.

 

Съпругата на финансовия директор на "Дунарит" сподели и за отвореното писмо от служителите на военния завод, адресирано до Сотир Цацаров, в което се иска да бъдат поставени и въпросите на адвокатите към възложената нова петорна експертиза.  Въпреки, че в съда бе обявено, че тя е възложена по искане на защитата, въпросите в нея се подменени от такива на прокуратурата.

 

Стела Чукоева разказа за учудването си от голямото количество полиция и жандармерия, строени пред специализирани съд при последното заседание, свързано със съпруга й Никола Киров, който е финансов директор на военния завод „Дунарит“.  По думите й тя самата и родителите на съпруга й са били спрени да влязат в съда, с обяснението, че нямат призовки и такова е разпореждането „от горе“. 

 

По-големият ни синът ни знае, че баща му е невинен, разказала съм му цялата ситуация. Той не разбира защо баща му е задържан, но разбира това което се случва не е редно.

Докато 7-годишния ни син учи за Апостола у дома, защото това учат в училище, Бисер Лазов говори също за апостоли по телевизията – това е някакъв абсурд, сподели от своя страна Думбелова .

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 19383 |25.02.2019 Гледат мерките на задържани свидетели по делото „КТБ“, назрява международен скандал . 13| 18464 |12.01.2019 Скандал: bTV съобщи решение на Спецсъда за свидетели по делото ”КТБ” предварително . 8| 7563 |18.12.2017 Само във Фрог: Свидетели по знакови дела сезират ЕК, животът им виси на косъм, МВР бездейства . 1| 16345 |01.08.2016 Хора от Трън за Фрог: Кметът заплашва свидетели за блъснатото дете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads