Реклама / Ads

2| 6806 |02.08.2015

Със закон изритват пенсионерите с пагони от МО

.
министърът и заместниците му ще махат пенсионерите
Група народни представители са намерили начин как органите по назначаване да прекратят правоотношенията със служители, пенсионирани на основание специални закони - Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, Закона за Министерството на вътрешните работи.
С това се предприемат стъпки по оптимизиране на администрацията и изпълнение на предвидените от Министерския съвет икономии в бюджет 2015г. от отделните ведомства.

Депутатите Петър Славов, Михо Михов, Христо Гаджев, Светлана Ангелова, Пламен Манушев, Валентин Радев, Дончо Баксанов, Валентин Павлов и Мартин Димитров са внесли в парламента законопроект за изменение на Закона за държавния служител. По сега действащия закон министърът на отбраната, например, може да освободи с едномесечно предизвестие военен пенсионер, който работи като държавен служител, само при наличие на условията на чл. 68 от Кодекса за социално осигуряване. Т.е. при навършване на години за придобиване право на пенсия от работещите трета категория труд, пише сайтът Otbrana.com.

С промените в Кодекса за социално осигуряване, които бяха гласувани във вторник по чл. 68 право на пенсия за осигурителен стаж и възраст се придобива при навършване на възраст 60 години и 10 месеца от жените и 63 години и 10 месеца от мъжете. От 31 декември 2016 г. възрастта се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година, като за жените до 31 декември 2029 г. възрастта се увеличава с по два месеца за всяка календарна година, а от 1 януари 2030 г. - с по три месеца за всяка календарна година до достигане на 65-годишна възраст.

Ако се приеме предложеното изменение в Закона за държавния служител, ще се създаде законова възможност, служебното правоотношение да се прекратява с едномесечно предизвестие от страна на органа по назначаването, когато правоотношението е възникнало, след като държавният служител е придобил и упражнил правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст, без това да е обвързано с възрастта по чл. 68 от Кодекса за социално осигуряване. Т.е. развързват се ръцете на министрите и ръководителите на ведомства.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Само във Фрог: ГДБОП тотално блокирана, крив й бил законът 0| 8869 |14.07.2015 . Съдът в Страсбург спря бутането на незаконни къщи в Гърмен 0| 4678 |11.07.2015 . Нотариус за Фрог: Законът за адвокатите ощетява счетоводителите 11| 6236 |16.04.2015 . ГЕРБ узаконява паркирането върху детски площадки и зелени площи? 21| 4999 |12.04.2015

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ