Реклама / Ads
30| 6288 |24.11.2010 АКТУАЛНО

САЩ отнеха визата на Р. Петков

.
Румен Петков
Бившият вътрешен министър бил уведомен от US посолството следобед, че вече не може да влиза в Америка.
 

САЩ са отнели визата на Румен Петков, съобщиха дипломатически източници снощи, пише вестник 24 часа. Бившият вътрешен министър е бил уведомен от US посолството следобед, че вече не може да влиза в Америка. "Не мога да коментирам такова нещо. Преди месец и нещо бях в САЩ", бяха единствените думи на депутата от БСП пред "24 часа".
Посланик Джеймс Уорлик отказа да коментира консулски въпроси. Не е ясна причината за отнемането. Неофициално дипломатическите ни източници обясниха, че се прави “заради започнали процедури в България”. Вероятно става дума за поисканото отнемане на депутатския имунитет на Румен Петков, за което настоя Волен Сидеров. Вчера в писмо до главния прокурор Борис Велчев лидерът на “Атака” посочи своите аргументи.

Срещата на Румен Петков с Братя Галеви на басейна “Спартак” през декември 2006 г. отново стана актуална след изявление на 19 ноември т.г. на директора на Агенция “Митници” Ваньо Танов. Бившият шеф на антимафиотите обяви, че там е договорено преразпределение на наркопазара между Златко Баретата и Братя Галеви. Тази среща, която е била с посредничеството на Алексей Петров като съветник в ДАНС, струваше поста на вътрешен министър на Петков. Той подаде оставка през април 2008 г. Процедурата за отнемане на визи е нормативно уредена в САЩ с президентски указ от 2004 г. До този момент официално в България не е било оповестено отнемане на щатска виза, както и отказ такава да бъде дадена на определени хора.

Шеф на ДОИ уволнен след срещата Петков - Галеви

Шефът на Дирекцията за оперативно издирване (ДОИ) Огнян Атанасов е бил отстранен от длъжност заради скандалната среща на бившия вътрешен министър Румен Петков с Братята Галеви, съобщиха информирани източници. Според тях, отивайки към басейна “Спартак”, Румен Петков не е и подозирал, че Ангел Христов и Пламен Галев са обект на ДОИ и точно това ще стане причина срещата му с дупнишките босове да стане по-късно обществено достояние. Служителите, които са били ангажирани да проследяват т. нар. Братя, веднага след това са докладвали на началника си Огнян Атанасов, че Галеви са отишли в ресторанта до басейна “Спартак” и са се срещнали с Алексей, като към тях се е присъединил и Петков.

Самият Атанасов бил силно смутен от присъствието на министъра на подобна среща и се чудел какво да предприеме. Докато се бавел в продължение на няколко дни с решението дали да докладва на Румен Петков или не, негов подчинен “го прескочил” услужливо и съобщил на вътрешния министър за ситуацията. Петков бил разгневен, че шефът на ДОИ не му съобщил за присъствието на хората си в района на басейна “Спартак” и решил да го отстрани. Това се случва точно месец след скандалната среща. Вътрешният министър води разговора с Алексей Петров и с Братя Галеви на 9 декември, а отстраняването на Атанасов е обявено от МВР в средата на януари.

Като официален мотив пресцентърът посочва навършени години за пенсия. Източници от министерството обаче са убедени, че истинската причина е конфузната ситуация в ресторанта до басейна. Година след скандалната среща самият Петков ще твърди пред Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, че е знаел, че хората на ДОИ са на място и правят видеозапис. Искането за проследяването и подслушването на Галеви обаче не идва от него, а от ГДБОП. И тъй като антимафиотите не правят искане от видеозаписа да се изготвят веществени доказателствени средства, той е унищожен, съгласно правилата.

Алексей Петров пък наистина е написал докладна до водещия си офицер в Националната служба “Сигурност”. В нея се казвало “..г-н министър, както сам знаете... бе проведена среща....”. Не е ясно обаче кога точно е постъпил рапортът на внедрения агент Петров - преди Румен Петков да научи, че служители на ДОИ са били на място, или след това. След като се разбира за скандалната среща при едно друго парламентарно разследване през пролетта на 2008 г., Румен Петков обяви, че разговорът е проведен, за да се тушира напрежение между престъпни групировки, което пречело за присъединяването на България към ЕС. Така и не стана ясно обаче какво изисква лично вътрешен министър да участва в подобна операция.

Ако разработката по Братя Галеви, както и да се казва тя, е била предшествана от информационно дело, нека да бъдат разсекретени, призова Румен Петков. Нека обществото разбере на какво основание е започнала тази разработка, защото спекулациите и оклеветяването ми минаха всякакви граници, добави ексминистърът. Шефът на агенция “Митници” Ваньо Танов пък, който тогава бе шеф на ГДБОП, заяви, че министърът, Галеви и Алексей Петров са уредили трафикът на синтетични наркотици и хероин да става бартер с групировката на Златко Баретата. Огнян Атанасов вчера не отговаряше на мобилния си телефон. Бившият главен секретар на МВР ген. Илия Илиев пък заяви, че отказва коментар, за да не излизат наяве факти от кухнята на министерството. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 10016 |19.11.2010 Ваньо Танов: Румен Петков е посредничил между криминални групировки . 37| 7230 |12.11.2008 Ю. Рот: Р. Петков отправи апел за ликвидиране на чужд журналист . 0| 6077 |23.04.2007 Румен Петков летял с правителствения „Фалкон” до Москва, посрещнали го с реки от водка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads