Реклама / Ads
1| 5873 |21.07.2007 АКТУАЛНО

Седем е магическо число в седмия "Хари Потър"

.
21 герои ще намерят смъртта в последната седма част за младия магьосник Хари Потър. Двама от тях са главни и са приятели на Хари. Потърманията отново набра сила, тази нощ книжарниците са блокирани от феновете на Дж. Роулинг, които нямат търпение да се сдобият със седмият том. У нас преводът ще излезе чак през декември, засега интересът към английския оригинал е повече от скромен.
 

Хиляди фенове на приказната поредица блокираха книжарниците по света, за да се сдобият първи с последната седма част. В София едва трима се оказаха нетърпеливците да си купят книгата. "Ню Йорк таймс" публикува рецензия на финалната книга за Хари Потър - Harry Potter and the Deathly Hallows, ден преди официалната премиера в нула часа в петък срещу събота. Рецензията на Мичико Какутани успя да провали усилията на издателите, струващи милиони долари, да запазят в тайна съдържанието на последната книга за младия магьосник. Очаква се тя да счупи всички рекорди по продажба.harry_potter.jpg

Числото седем се повтаря много пъти в Хари Потър. 7 книги, 7 години в Хогуортс, 7 хоркрукса, 7 деца имат Уизли, 7 са играчите в куидича и т.н. За самото число седем се смята, че има магическа мощ. Затова и Волдемор решава да направи седем хоркрукса. "Harry Potter and the Deathly Hallows" е последната книга от серията, започнала преди 10 години с "Хари Потър и философският камък". Оттогава от книгите на Джоан Роулинг са продадени 325 млн. екземпляра на 64 езика. Пускането на всеки нов том пък се превърна в празник в холивудски стил. Само в САЩ тиражът на "Harry Potter and the Deathly Hallows" е 12 млн., а интернет книжарницата Амазон обяви, че вече има 2 млн. поръчки. Във Великобритания днес по пощата трябва да бъдат доставени 600 000 броя от книгата - една на всеки 43 домакинства.

Вече има и момиче, което е прочело книгата - това е шесткратната шампионка на света по бързо четене Ан Джоунс, на която бяха необходими 47 минути, за да прочете седмата книга на Джоан Роулинг за Хари Потър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6157 |21.07.2007 Вълкът отива в музей . 0| 6085 |20.07.2007 Кайли Миноуг отмъкна продуцент на Мадона . 1| 6400 |19.07.2007 Легендите на джаза Ал Жеро и Джордж Бенсън свирят у нас последните си хитове . 7| 5379 |18.07.2007 Demonoid.com публикува 7-та книга за Хари Потър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads