Реклама / Ads
46| 10674 |02.01.2021 АКТУАЛНО

Сенатът гласува санкциите за Турски поток, а Борисов се перчи с него

.
Американският Сенат на практика разшири санкциите за газопроводите Турски поток и Северен поток-2. Това стана след като доминирания от републиканците орган преодоля ветото на президента Доналд Тръмп върху бюджета за военни разходи за финансовата 2021 г.
 

Това се счита за безпрецедентно унижение за републиканеца Тръмп, като се има предвид, че срещу него гласуваха над две трети от сенаторите (81 срещу 13 гласа). Гласуваният бюджет в размер на 740 милиарда долара въпреки "възраженията на президента". След като Камарата на представителите, контролирана от демократите също преодоля ветото в понеделник, то текстът вече е окончателно приет. Заседанието в Сената се състоя необичайно в деня на Нова година и два дни преди новият състав на Конгреса да положи клетва в неделя.

 

Цялата процедура се наблюдаваше с особен интерес обаче именно заради вкараните в този закон санкции за газопроводите с руско участие. Всичко това се случваше и на фона на продължаващото строителство на "Северен поток-2". Само преди дни бе приключено изграждането и пологането на тръби в немския участък. Германия и Русия отказват да се съобразят с американския натиск за спирането на строителството и продължават работа. В ход е и изграждането на "Турски поток" и на неговото разклонение "Балкански поток". За последното, официални американски представители на няколко пъти обявиха, че го разглеждат като част от "Турски поток". Само преди ден, сръбският президент Александър Вучич откри сръбския участък на "Балкански поток" Часове след това, българският министър-председател Бойко Борисов посети компресорна станция в Петрич, снабдявана от вчера с газ от Азербайджан. Обичайно словоохотливия за "Балкански поток" Борисов и независимо от активните сръбски действия, този път се задоволи само с едно изречение по темата: "Балкански поток работи, компресорите се подменят с американските най-добри, реверсивни".

 

Тепърва ще става ясен мащаба на санкциите, предвидени в закона за военните разходи на САЩ, но те със сигурност са насочени към свързаните с тяхното строителство компании.


Пак в този закон се предвиждат и санкции спрямо Турция заради закупуването на руските зенитноракетни комплекси "С-400", както и отпускането на Украйна на 250 млн. долара военна помощ.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 15854 |05.06.2020 Вижте кои депутати са гласували лотарията да е държавна и кои за поправката ”Менда” в Закона за хазарта . 8| 9340 |06.11.2019 Адв. Кристиан Гьошев: Машинно гласуване или смърт! . 31| 24021 |25.10.2019 Ето ги четиримата съдии, които гласуваха против Гешев . 18| 6851 |19.09.2019 Съветът на ЕС гласува румънката Лаура Кьовеши да бъде главен прокурор на Съюза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads