Реклама / Ads
29| 7714 |24.05.2014 АКТУАЛНО

Сгъни бюлетината 2 пъти, запази в тайна гласа си

.
Как да гласуваме на изборите за евродепутати така, че вотът ни да бъде действителен и зачетен при броенето на гласовете? Как да сгънем бюлетината си, че тайната на вота ни да не може да бъде разкрита? Това са едни от най-важните въпроси, които вълнуват гласоподавателите преди изборите за Европейски парламент в неделя.
 

След като сме проверили в коя секция сме разпределени да гласуваме, не трябва да забравяме да вземем личната си карта - с международен паспорт или шофьорска книжка нямаме право да упражним правото си на вот, информира Труд.

 

В секцията ни проверяват дали сме в избирателния списък, а след това ни дават бюлетина. Тя се откъсва от кочан, на който остава уникален номер. Същият е изписан и в долния десен ъгъл на бюлетината - той ще бъде откъснат от член на комисията, след като гласуваме. Целта на номерата е да се пресекат евентуални опити за контролиран вот - например внасяне на бюлетини "отвън" или подмяна на такива при преброяването на гласовете.

Като получим бюлетината, трябва да се уверим, че по нея няма каквито и да било механични дефекти или отбелязани знаци. При пропуск рискуваме гласът ни да не бъде зачетен. В бюлетината се поставят само знаци "Х" или "V", изписани задължително със синя химикалка. Наличието на всякакви други знаци, букви, картинки и т.н. където и да било по бюлетината, прави вота недействителен според изискванията на Изборния кодекс.

Изборът на партия, коалиция или независим кандидат се отбелязва в квадратче вляво пред името на формацията или кандидата. Пише се само в едно квадратче. Трябва да внимаваме да не излезем от него и да не засегнем съседно, защото в такъв случай гласът ни става невалиден. Преференциалното гласуване е от важните нововъведения на тези избори. То не е задължително - бюлетина с вот в едно квадратче е действителна и при неотбелязана преференция за кандидат от избраната листа. Тогава се смята, че сме съгласни с партийната подредба на кандидатите. Ако искаме да дадем гласа си за конкретно име - вляво на бюлетината има кръгчета с номера от 1 до 17. Важно е обаче да знаем кой е номерът на нашия фаворит, тъй като имената им не са написани. Отбелязва се вот в само едно кръгче, както е и при избора на партия или коалиция. Наличието на повече от един знак "Х" или "V" в кръгчетата прави невалиден само преференциалния вот.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6848 |23.05.2014 29 победители в Цветната олимпиада във Велико Търново . 1| 9618 |23.05.2014 Мини "Бобов дол" кани лидери на партии на дебат за въгледобива . 30| 12466 |22.05.2014 Чистак голотия се разходи в центъра на Пловдив . 6| 7845 |20.05.2014 Стефан Апостолов: ДКЕВР не отчете нарушаване на правата на клиентите на ЧЕЗ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads