Реклама / Ads
10| 5724 |01.03.2019 АКТУАЛНО

Шефът на НАТО: Ракетите на Русия достигат европейските градове

.
Йенс Столтенберг
В един все по-непредвидим свят е добре да бъдем по-ефективни в борбата с различните предизвикателства. Това включва договора за ракетите със среден обсег. Ние не искаме нова Студена война, затова призоваваме Русия да спазва този договор. Ракетите, които разполага Русия, могат да достигнат европейските градове и да бъдат използвани в един въоръжен конфликт.
 

Същевременно трябва да бъдем подготвени за свят без този договор. Това каза на брифинг в Министерски съвет генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща с премиера Бойко Борисов.


Приветствам, че България е започнала да инвестира повече в отбраната с цел разходите за отбрана да достигнат 2% от брутния вътрешен продукт. Ще продължим да идваме в България като ангажиран и лоялен партньори. Ние сме благодарни за вашия принос, заяви още Йенс Столтенберг.


България допринася към сигурността по различни начини - играете стратегическа роля в Черно море, допринасяте към мисията ни в Афганистан, Косово и Ирак, подкрепяте ученията на НАТО в Ирак, за което сме много благодарни. Тази година ще отбележим 70-годишен юбилей на НАТО, но и 15-годишнина от членството на България в НАТО. Страната ви допринесе за засилване на Алисанса и за засилване на колективната ни отбрана. Високо оценяваме начина, по който подкрепяте пшроцеса, който даде възможност на Северна Македония подпише протокол за присъединяване към НАТО и сега е напът да стане пълноправен член на Алианса, заяви Столтенберг, като отбеляза, че миналата седмица българският парламент единодушно гласвува за ратификация на Преспанския договор.

 

След приключване на всички процедури Северна Македония ще бъде 30-ят член на НАТО. Това е добре за сигурността на региона, добави той.

 

Търсим диалог с Русия, но трябва да сме силни и с превес на НАТО. Това заяви премиерът Бойко Борисов след разговорите си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

 

Поканата до г-н Столтенберг бе отправена много преди да знаем, че ще идва руският премиер Дмитрий Медведев и не сме говорили за енергийни проекти и НАТО. Така Борисов задочно отговори на президента Румен Радев, който ден по-рано обвърза посещението на руския премиер, енергийните проекти и НАТО.

 

Винаги съм бил против засилване на военното присъствие в Черно море извън ученията, които трябва да са все по-големи, заяви още Борисов. Ден по-рано в Кошице деветима източноевропейски президенти, сред които и Радев, призоваха за повече американски войски по източния фланг, включително и в Черно море.



 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 9092 |07.01.2019 Експерт: Шефът на АПИ не намери очи да понесе отговорност . 10| 22132 |24.11.2018 СОБТ пред Фрог: Шефът ни накара да правим демонстрация пред приятелката му, „министър Мето“ знае, но мълчи . 3| 9967 |14.11.2018 Шефът на МВР се подигра с Борисов и Цветанов . 15| 8832 |26.09.2018 Шефът на КПКОНПИ проверил Пеевски само по документи, запорира имота на Трайчо Трайков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads