Реклама / Ads
5| 8660 |07.11.2017 АКТУАЛНО

След скандал шефката на Апелативния съд в София си направи отвод за делото, свързано с КТБ

.
Съдия Даниела Дончева
Търговско дело №2632/2017 г., станало известно като „делото за 102 милиона” ще бъде публично преразпределено на съдия докладчик от 14 часа на 7. 11. 2017 г. в Апелативен съд – София. Заинтересованите медии и граждани ще могат да проследят преразпределянето му, съобщиха от пресцентъра на съдебната институция.
 

Председателят на Апелативен съд - София Даниела Дончева се отведе като докладчик по делото, заедно с членовете на съдебния състав. В мотивите си по отвода съдия Дончева сочи, че то „очевидно представлява интерес, който не може да бъде определен като релевантен към спазването на действащата нормативна уредба”. Според нея това се установява както от серия изказвания на магистрати, съпътстващи преместването на предишния докладчик Милен Василев в друг съдебен състав, така и от публикации в някои медии, повтарящи тезите им и формиращи предварително нагласи за начина, по който това дело трябва да бъде решено.

 

„Последователността на изявите най-вероятно цели игнориране на възможността за безпристрастна преценка на обстоятелствата по делото, както и отправяне на предупреждение към всеки съдия, който би си позволил подобен начин на работа”, пише още в отвода на съдия Дончева. В тази връзка тя апелира за спиране на политическия тип говорене, появил се в съдебната система, както и целенасоченото пускане и публикуване на невярна информация по конкретния случай в медиите.

Във връзка с констатации от проверка на Върховния касационен съд, свързана със заповед на съдия Дончева за преместване на съдия Василев в друг състав, в Апелативен съд – София е свикано Общо събрание, на което ще бъдат обсъдени всички забележки и предложения на проверяващия екип.

 
Съдия Дончева посочва, че по нейна инициатива по случая са разпоредени и текат още две проверки – в Инспектората към Висшия съдебен съвет и в прокуратурата на Република България.

 

Припомняме, че съдия Дончева взе делото за КТБ от съдия Милен Василев. Той е преместен от досегашния му 6-и състав в Търговското отделение в 11-и състав, освободен от вече бившия зам.-председател на съда Стефан Гроздев, който на 3 октомври стана член на ВСС.


Съдия Василев не допусна тогава, че действията на Дончева може да са провокирани от желание за поемане на допълнителна работа, тъй като на 2 октомври ѝ отправил предложение да повиши натовареността си от 38 на 50%, на което е погледнала с насмешка.

"Следователно не желанието за работа е било водещо при преместването ви, а нещо друго. Единственото логично обяснение е, че това друго е свързано именно с нездравия ви интерес към въпросното т.д. 2632/2017 г. Предполагам, че като го приключите, бързо ще се ометете и от този състав и ще отидете на друг апелативен състав", каза тогава съдия Василев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4308 |07.11.2017 Вижте къде ще спира водата в София . 0| 3925 |06.11.2017 Променят движението на влаковете между София и Перник . 0| 4134 |03.11.2017 Временни промени в движението на влаковете между София и Перник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads