Реклама / Ads
22| 6677 |04.08.2011 АКТУАЛНО

Шрамайер: Българите и ЕС живеят в два различни свята

.
Клаус Шрамайер
Все по-ясно става, че ЕС и българите живеят в два различни свята. Брюксел вярва, че България може да се подобри чрез нови закони, но забравя балканския манталитет, казва Клаус Шрамайер по повод последния доклад на ЕК.
 
През 1990-те години Клаус Шрамайер е бивш зам.-посланик на ФРГ в София.

Липсват присъди по тежки дела, не се спазват нормите, допускат се нередности при назначаването на магистрати, бавят се важни закони, съдиите проявяват пасивност... И още, и още, и още – така Шрамайер обобщава повтарящите се критики на Еврокомисията. Нови за него са няколко момента. Първо, авторите на доклада този път адресират критиката си по-конкретно, макар и без точни имена. Второ, препоръчва се на София да включи по-активно неправителствени организации и чуждестранни специалисти в борбата срещу престъпността. И трето – докладът осъжда даренията за МВР. Клаус Шрамайер казва:

ЕС вярва в доброто в България

„Документът звучи безпомощно и сякаш безполезно. Все по-ясно става, че ЕС и българите живеят в два различни свята. Евросъюзът вярва в доброто в България и в желанието на българите да си вземат поука. Той вярва, че светът на българите може да се подобри чрез нови закони и нови институции, но забравя балканския манталитет, който от столетия господства по земите между Словения и Гърция. В този манталитет правовата държава просто няма как да се съвмести с клиентелизма.

Светът на Брюксел е свят на перфектните норми, които безкомпромисно се прилагат в практиката и така дават желания ефект. Българският свят е друг. Там със скърцане на зъби взимат предвид често пъти неудобните изисквания, идващи от различния свят на Запада и – волю-неволю – ги превръщат в писано право. Правят го обаче само, защото столетният опит на чуждото владичество ги е научил, че хартията е търпелива, и че между закона и неговото прилагане има доста път. Законът е „врата у поле”. Ето защо тези два свята не могат да се срещнат. Ето защо докладите на ЕК изглеждат като празен ритуал,” с горчивина констатира дългогодишният дипломат.

Докладът е "червена лампа"

Клаус Шрамайер отново припомня, че България беше приета преждевременно в ЕС, без да изпълнява Копенхагенските критерии. Според него последният доклад на Еврокомисията е двойна плесница: както за българските политици и магистрати (заради липсата не реформи), така и за самия Евросъюз – заради провала на политиката по разширяването, особено сега, когато предстои да влезе и Хърватия. Юристът стига до извода, че докладите все пак не са безполезни, че те и занапред могат да бъдат „трън в петата на българската пасивност”. Независимо дали са искрени или не, както бързите мерки на Борисов, който забрани даренията за МВР, така и бурните дискусии след доклада вършат добра работа на България. Мониторинговите доклади укрепват позициите на онези сили вътре в страната, които искрено желаят реформите. Те привличат вниманието на чуждестранните инвеститори и фокусират вниманието на Еврокомисията върху важните проблеми преди следващите разширявания.

Извадете скелетите от гардероба!

Клаус Шрамайер припомня, че част от необходимите структурни реформи в България не могат да се проведат без промени в Конституцията и без свикване на Велико народно събрание. Към следващите доклади на Еврокомисията той има и няколко препоръки. Първо: да се анализират детайлно и с имена скандални закононарушения и да се дава помощ за тяхното наказване. Второ: да се „извадят труповете от гардероба”, тоест – най-вече да се постигне напредък в разкриването на стотиците поръчкови убийства. И още: „Не бива периметърът (както досега) да се стеснява само до наказателно-правните скандали. Брюксел за съжаление обръща твърде малко внимание на гражданско-прdвните казуси, а в стопанската област в България също се случват стряскащи неща. Наскоро Ахмед Доган например получи индулгенция, след като отрече един очевиден конфликт на интереси и обяви за съвсем законен своя седемцифрен хонорар.”

Автор: К. Шрамайер А. Андреев, Редактор: М. Илчева
www.dw-world.de
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 9937 |19.02.2009 2/3 от българите, напуснали България, няма да се върнат . 10| 6855 |20.10.2008 България и българите през погледа на чуждите медии . 19| 6117 |10.10.2008 Най-черногледите европейци са българите . 9| 6034 |16.06.2008 Рибата дава красота и ум; българите не я щат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads