Реклама / Ads
33| 7969 |25.04.2020 АКТУАЛНО

Щабът: Случаите с коронавирус станаха 1234, заразените са повече от излекуваните

.
За денонощие са регистрирани 63 лица с коронавирус. Това бе съобщено на днешния брифинг на Националния оперативен щаб в Министерския съвет. Най-много нови случаи са от Плевен - 19. Общо 1234 са случаите на коронавирус у нас. 285 пациенти са в болница.
 

Починалите са двама, 54 вече са всички загинали от вируса.

 

От последните двама е починал мъж на 95 години от Инфекциозна болница. Той е имал и други заболявания. Другият починал е пациентка на 73 години с карцином на бял дроб и други прилежащи заболявания.

 

Мутафчийски коментира, че има увеличение в активните случаи, т.е. повече са заразените, а по-малко са излекуваните.

 

Началникът на щаба  отговори на въпрос дали може да се отворят парковете за майки с деца: "Искрено се надяваме, че нашите съграждани и сънародници ще спазват физическата дистанция и ще стане възможно да могат да се разхождат в парка с малки деца. Нашата препоръка, която ще е принципна, кметовете да определят реда и подробностите по посещенията с деца. Все пак следим и заболеваемостта. Тенденцията трябва да се отчита на седмична база", обясни Мутафчийски.

 

Той отново подчерта, че най-важно е да се запази здравната ни система. У нас има 18 лаборатории. Целта е била да има 7000 легла за прием на болните от новия коронавирус.

"Никога не сме давали напразни надежди, водейки се от предишни споделени принципи от предишни заболявания. Това е нов вирус и пред нас стоят нови неизвестни. Споделихме в началото, че не наблюдаваме в 100% образуването на антитела", заяви Мутафчийски.

 

От щаба казаха, че COVID-19 може да се предава и през повърхности, освен по въздушно-капков път.

 

Няма препоръка към болниците да изискват тест за коронавирус от пациенти, които постъпват за друг вид лечение, каза още професор Мутафчийски.

 

От щаба увериха, че има достатъчно предпазни средства за медицинския персонал и при нужда те ще бъдат предоставени на болниците.

 

"Наличието на респиратори говори за готовността на една болница да се справи с тежките случаи. Имаше областни болници, в които бяха закрити дори инфекциозните отделения, на други места бяха в трагично състояние. За два месеца успя да се мобилизира здравната система за това България да има около 7400 легла, както и към тях да има 1400 легла за интензивно лечение. В самото началото на болестта имахме една лаборатория, а сега имаме 18", допълни ген. Мутафчийски.

 

Той коментира и трансплантациите в България в условията на пандемията Covid-19 и каза, че от три месеца трансплантации в България не са правени, тъй като при този вид операции се потиска имунната система на пациента, а това може да се окаже фатално. Той посочи, че трансплантациите са спреми и в други страни, например във Франция, където се извършват трансплантации само на пациенти, които са с пряка опасност за живота.

 

В България за последните три месеца не е имало такива случаи, каза още професор Мутафчийски.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 14132 |15.04.2020 Топимунологът на Англия Оупъншоу: Хората навън - слънцето е враг №1 на коронавируса . 20| 11952 |14.04.2020 Антония Първанова: Фактите за коронавируса не отговарят на мерките, пресират се . 14| 14814 |13.04.2020 Проф. Жилбер Дерай: Опасността от коронавирус не е тази, за която си мислите . 22| 6854 |10.04.2020 „Галъп”: Над половината българи смятат заплахата от коронавируса за преувеличена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads