Реклама / Ads
3| 6403 |06.08.2007 АКТУАЛНО

Щастието не е само пари, но българите сме най-намусени и недоволни

.
Най-щастливите хора живеят в Швеция, Норвегия и Дания. Макар и по-бедни, чудесно се чувстват и испанците. Това се дължи най-вече на позитивната им настройка към света. Храброст, изобретателност, оптимизъм и способност да обичаме са част от щастието, според учените.
 

Не само парите са факторът, който определя състоянието "щастие" - колкото и сложно да е, то да се дефинира. Пример за това е Испания, която е едва на десето място в Европа по доходи на глава от населението. Въпреки това испанците са сред най-големите щастливци на Земята. В основата на техния оптимизъм са стабилните традиционни семейни отношения, смята американският психолог Крис Питърсън от университета на Мичиган, който в продължение на дълги години е изучавал понятието „щастие“.

Питърсън, който това лято чете лекции в Мадрид и Малага, е категоричен, че най-щастливите хора живеят в Швеция, Норвегия и Дания. Тяхното доволство от живота определя от високия им стандарт на живот. В Южна Корея, Япония и Китай нещата обаче не са обвързани по същата логика. Прилагайки към три народа категорията материално благополучие, се оказва, че те не са „максимално щастливи“. Ученият смята, че те би трябвало хипотетично да се чувстват по-удовлетворени от доходите си, отколкото е това в действителност. Налице е и следният парадокс, характерен за жителите на развиващите се и бедни страни. „В тях понятието щастие е свързано основно с възможността да се осигурява най-важното, необходимо за живот. Когато обаче това се постигне, хората осъзнават, че материалните ценности всъщност въобще не са залог за голямо щастие“, уточнява Питърсън.

Той дори формулира универсално определение за „щастие“, което включва, макар и не в еднакви пропорции, храброст, изобретателност, оптимизъм, равенство, способност да обичаме и да изпитваме удоволствие от свършеното. Психологът установява, че щастието не е в пряка зависимост от възрастта или пола, но пък гените и обкръжението на човека му влияят 50%-ово. Питърсън е уверен, че всеки човек на Земята може да се „научи да бъде щастлив“. В това число вероятно и ние, българите, които със сигурност сме сред най-намусените и недоволни обитатели на планетата. frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 14729 |03.08.2007 Ниагарските водопади – там, където ехото от сътворението живее . 2| 5769 |03.08.2007 Най-студената война се задава на хоризонта . 0| 12838 |03.08.2007 Армани облича ,,Челси”, а Версаче – Спайс гърлс . 3| 6543 |02.08.2007 Елтън Джон против интернет, Брайън Мей защитава дисертация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads