Реклама / Ads
18| 6221 |17.03.2021 АКТУАЛНО

Ще отложат ли изборите?

.
Източник: БГНЕС
Пълната блокада на обществения живот, налагана от събота, изглежда пресметнат ход за отлагане на изборите. Ковидът е само претекст за политическото решение. Възможно е искането за отлагане ще дойде от опозицията. Тя ще се мотивира с невъзможността да провежда нормална предизборна агитация в ненормални условия.
 

Можем да очакваме, че управляващите ще се съгласят на драго сърце - за тях тези избори не са от особено значение. Те знаят, че ги печелят служебно и дали днес, дали утре - резултатът няма да се промени. Отлагането, обаче, ще се използва от властта в основната ѝ битка - срещу президента Радев.


Как могат да се развият събитията ?


Ако Радев приеме отлагането, ще вдигнат вой до небесата, че е сгрешил с насрочването на вота за 4 април. Ще изчисляват колко пари и обществена енергия са загубени от това решение и ще искат да му се търси отговорност.


Ако не го приеме и потвърди 4 април, ще предизвикат напрежение между него и опозицията, за която отлагането ще е глътка въздух в задушаващата я обстановка. Ще гледат така да разколебават и един по един предполагаемите му политически съмишленици.


И особено важно - ако Радев не отложи изборите, ще му хвърлят отговорността за очаквания рекордно висок процент негласуващи. Ако на изборите отидат само 30 - 40 на сто от гласоподавателите, резултатите де факто могат да не бъдат приети. Опозицията и всички, които търсят промяната, ще имат основание да оспорват легитимността на парламентарното мнозинство, което ГЕРБ сглоби. Ако обаче ниската избирателна активност бъде вменена като вина на Радев, управляващите ще гледат да се измъкнат сухи от водата.


При всички случаи, изходът от кризата, в която сме затънали, няма да дойде от предстоящите парламентарни избори. Въпросът кой-кого се отлага за президентските избори през есента. Тогава ще бъде генералното сражение, то ще е този Сталинград, който управляващите трябва да превземат. За него те събират сили, средства, съюзници, търсят предатели и компромати, подготвят удари явно, подмолно, по фланговете и в гръб. Тези избори ще определят накъде ще се насочи ГЕРБ - към падението или към тоталната власт.

 

Васил Василев




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 8521 |16.03.2021 Чуждестранни медии ядосаха Борисов, питат го за свободата на словото . 12| 6890 |16.03.2021 Европейските държави прекратяват ваксинирането с „AstraZeneca“, а СЗО я препоръчва? . 0| 5143 |16.03.2021 Как влияят водата и слънцето на кожата . 5| 5860 |14.03.2021 Сирни Заговезни - ден за прошка и хамкане

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads