Реклама / Ads
5| 18455 |07.04.2017 АКТУАЛНО

Скандал във ВАС! Съдии увещават зам.-главен прокурор да не се явява по делото за референдума

.
Ася Петрова
Огромен скандал разтресе ВАС. Висши съдии са увещавали зам.-главния прокурор Ася Петова да не се явява по делото за референдума в четвъртък. Най-шокиращото е, че това е станало извън съдебната зала, което е абсолютно недопустимо. Това разкриха пред Фрог нюз адвокати, присъствали на безпрецедентната сцена.
 

Припомняме ви, че на първа съдебна инстанция Ася Петрова доказа с факти, че ЦИК е създал документи, с които лесно се манипулират  резултатите от референдума.

 

Преди заседанието вчера защитници, които са чакали пред залата за други дела,  чули нещо, от което им се изправили косите. Предаваме думите им едно към едно: „Видяхме петимата съдии да се насочват към залата.  Изведнъж една от тях възкликна на висок глас: „Ама Ася Петрова защо е тук? Нали казах на секретарката й да й каже да не се явява“. Последва суетене. Минаваше  9 часа, когато делото трябваше вече да е  започнало. Изведнъж от залата надникна самата Ася Петрова, сигурно за да види защо се бави делото. Щом я зърнаха, хората в черни тоги  й направиха знак да отиде при тях.

 

Чух една да пита: Нали знаете ние кои сме?. Петрова отговори: Да. Магистратката продължи с въпрос:  Вие защо ще се явявате? Ние считаме, че има основание да ви отстраним. Зам.-главният прокурор само отвърна: Добре, но го кажете в залата. След това влезе вътре“, уточни свидетелят. Той е шокиран, че всичко това е било казано на достатъчно висок тон, така че лесно да го чуят и други юристи във фоайето.

 

На самото  заседанието,  освен адвокати на екипа на Слави Трифонов и представители на  ЦИК, присъстват  и няколко журналисти. Още в самото начало съдиите казват, че искат прокурор Ася Петрова да бъде отстранена, тъй като участва в решаването на делото на първа инстанция. Петрова контрира, че не участва в решаването, а в разглеждането на делото, защото е само  една от страните в спора и няма как да решава каквото и да било.  Нещо повече, обяснява, че на много дела до този момент едни и същи прокурори са се  явявали на първа и втора инстанция, и никога това не е било проблем за съдебните състави. Отделно тази практика  не противоречи на нито един закон. След изказването на Петрова, съдът дава думата на хората от  ЦИК, които оставят  проблема в ръцете на съда. Любопитното е, че същото прави и защитата на инициативния комитет на референдума, което само по себе си е необяснимо.  Приема се, че  прокуратурата и адвокатите бранят интересите на хората, гласували за референдума и са от една и съща страна на барикадата.  След дълъг размисъл съдът приема, че Ася Петрова е права и няма основание за отстраняването й. 

 

Юристи споделиха пред екипа ни, че подобни разговори извън залата по дадено дело, още повече с огромен обществен интерес, са   абсолютно недопустими.  В практиката ни не сме чували за подобно нещо.  Зад това прозират опити за натиск,  въздействие, предубеденост на съдебния състав, както и за предрешеност на делото, уточниха  те пред Фрог.    

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3997 |05.04.2017 Цацаров иска главите на четирима прокурори . 3| 3978 |29.03.2017 Цацаров поиска уволнението на трима прокурори . 0| 3684 |29.03.2017 Цацаров иска да накаже трима прокурори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads