Реклама / Ads
63| 17842 |29.05.2011 АКТУАЛНО

Скандалът с Васа Ганчева повлече БГ журналистиката към дъното

.
Васа Ганчева
„Станция нова” извади на светло таен запис как телевизионната коментаторка Васа Ганчева приема 1000 лв, за да похвали рубриката „Съдебен спор”. В студиото на предаването в неделя бяха поканени известни журналисти и медийни спецове да коментират злополучната случка, която без съмнение хвърля дебела сянка върху родната журналистика.
 
Повод за острата дискусия бе разобличителното видео, заснето от Георги Игнатов, главен редактор на "Съдебен спор", което показва как Васа Ганчева се съгласява да напише добри думи за предаването срещу сума от 1000 лв.

Свои мнения изразиха доц. Весела Табакова от Факултета по журналистика в СУ, Маргарита Михнева, Петьо Блъсков, Иван Бакалов, Радослав Чолаков, юрист и медиен експерт и др. Водещата Нана се опитваше да бъде справедлива и да дава думата на всеки от желаещите да я вземе. Стана ясно, че всички осъждат поведението на Васа Ганчева, но Блъсков все пак вметна, че не е достатъчно коректно към нея да се отправят остри квалификации, просто защото не присъства в студиото и не може да се защити. Нана обасни, че Ганчева е поканена, дори писмено с препоръчано писво, но отговор не последвал. Опитите да се свържат от студиото потелефона с нея също не сполучиха.

Случката е грозна, ясна и показва корупционно поведение, категорична бе доц. Табакова.

Михнева на свой ред осъди поведението на Ганчева, но изрази учудване, че тя не е заподозряла, че я вкарват в капан и че се продава за 1000 лева, което е направо обидно.

Чолаков определи поведението на Ганчева като самоприсъда и допълни, че е редно такава дискусия да се води за лошите практики в медиите въобще.

Иван Бакалов „взриви” обсъждането като припомни, че самият Блъсков навремето е манипулирал общественото мнение като е пуснал факсимиле от партийната книжка на Стефан Софиянски, което след това се оказало фалшификат. Главният редактор на в. „Република” не му остана длъжен и след като разясни как се е стигнало до гафа тогава, призова Бакалов да се спре, за да не си отваря той устата. След което допълни, че самият Бакалов пишел хвалебствени дописки за колите БМВ, защото имал изгода. Освен това заплаши, че ще го съди за клевета.

По телефона пък зрител заяви, че се води спор в студио, в което присъстват журналисти, за които има съмнение, че са корумпирани.

Маргарита Михнева призна, че никой не е ангел, но спорът трябва да принципен и да засяга не само дребните поръчки на отделни журналисти, а търговията с влияние и власт, която въртят някои от медийните босове.

Бе прочетена и позицията на ръководството на в. „Уикенд”, където Васа Ганчева е автор, което категорично се разграничава от нейните действия и обявява, че тя повече няма да пише в изданието.

Съдия Искра Онцова обясни, че поведението на Васа Ганчева по време на предлагането и взимането на пари за написване на хвалебствена статия не е укоримо по силата на закона. Тя допълни, че самото заснемане със скрита камера е незаконно. Така че Васа Ганчева може да бъде укорявана заради нарушение на морала, но не и подведена под отговорност.

От разгорялата се дискусия стана ясно, че и сред журналистите имало подкупни, както сред лекарите, полицаите и др. Това обаче не означавало, че цялата журналистика е продажна, а че по темата трябва да се говори, да се спори и да се вадят кирливите ризи, за да се даде път на истинската, правдива и воинстваща журналистика.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 12614 |18.07.2008 Скандалът в БНТ с Мариана Методиева – II част . 0| 5660 |17.04.2008 Папата: Скандалът със свещениците педофили е срам за църквата . 2| 28907 |28.05.2007 Слух за любовна афера по политическите върхове тресе елита, скандалът гръмва всеки момент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads