Реклама / Ads
3| 11574 |13.03.2018 АКТУАЛНО

Скандално! Таен доклад разкрива далавери в Кюстендилската болница, десетки хора са „ужилени”

.
Таен доклад разкрива сериозни далавери в Кюстендилсата болница, заради които десетки хора са били „ужилени”. Документът, с който Фрог разполага, е изготвен от Изпълнителна агенция” Медицински одит” в средата на миналата година. С него са запознати и службите са сигурност. Месеци наред той обикаля по началническите бюра. В крайна сметка излиза във вид, който напълно оневинява уличените в нарушение.
 

Причините за проверката на болницата са куп сериозни и изключителни притеснителни сигнали на пациенти. Те се оплакали, че дали пари за скъпоструващи медицински изделия, които обаче не купили от болницата, а от близка дрогерия, защото така били насочени от лекарите. Хората твърдят, че изобщо не знаят какво точно са закупили и дали изобщо  изделията са им е били поставени по време на  операциите. В тази връзка са откправени искания за проверки. Отправено е и драстично предложение от страна на близки на опериран пациент, който впоследствие починал. Те настовят той да бъде ексхумиран, за да се докаже, че медицинското иделие, което са заплатили, изобщо не е вложено. Хората са убедени, че са били излъгани.

 

В проверката на Кюстендилската болница участват четирима души - лекари и икономисти. Контрольорите се натъкнали на куп наршения, които подробно са описали в доклад. С конкретни примери и справки от лечебното заведение доказват как организацията за дейност на болницата противоречи на закона. Окало се, че медицинските изделия не минавали през болничната аптека, както е редно, а се купували лично от пациентите от  намираща се в съседство  дрогерия.

 

Любопитна подробност е, че тя е собственост на роднини на лекар от състава на болницата. Шокиращо е, че пациентите били карани да подписват декларации, че не искат да си купят изделията от болничната аптека. На практика те нямали друг избор, освен да отидат във въпросната дрогерия. Проверяващите се натукнали и на други фрапиращи нарушения. В болшинството от случаите болните изобщо не виждали изделието, тъй като то се носело директно на опериращия екип. Освен това не се правела и последваща образна диагностака, така че да се види дали действително медицинското изделие-става, пирон и т. н., е поставено на мястото му.

 

Липсата на образна диагностика, както и липсата на каквато и да е била отчетност, относно вида на вложеното изделие поставят под въпрос качеството на извършените медицински интервенции. Подобна организация на работа компрометира безопасността на пациентите. Всичко това, за което говорим, било описано в доклада. Проверяващият екип заключил, че трябва спешно  да се сезира прокуратурата, здравното ведомство, както и да се издадат актове за нарушенията.

 

След въпросните разкрития, обаче докладът не видял  бял свят. Фрог подробно ви запозна с реда на работа в „Медицински одит”, според който докладът следва да се съгласува с всички началници по веригата. Заради това започва ходене по мъките. Документът, в който са описани наршенията в болницата в Кюстендил, не се съгласува от началниците месеци наред. По този повод главният секретар на агенцията изисква в докладна записка обяснение за забавянето от съответните ръководители. „Каквито и да са били корекциите в съдържанието на доклада, нищо не може да обясни огромният период от време, през което съответните началници не съумяват да дадат точни, разумни, конкретни и законосъобразни указания, с които да удовлетворят собствените си претенции към съдържанието на долкада”, пише главният секретар на ведомството.

 

Веднага след тази забележка докладът е съгласуван от началниците.  Но се стига до друг парадокс. Оказва се, че в окончателния му вариант, множество страници от него  били подменени и със съвсем друго съдържание. Този факт е документиран от няколко служители на „Медицински одит” с докладни записки, сезиращи ръководството за подмяна на страници от доклада. Това, освен нарушение на трудовата дисциплина, е и престъпление, коментираха пред Фрог нюз юристи.

 

 Заради подмяната на фактите от документа,  в дирекцията става лют скандал. Предприета е дисциплинарно производство и процедура по отстранаване на служителя, подменил страниците. Неясно защо ръководството впоследствие се отказва, като дисциплинарното производство и процедурата по отстраняване са прекратени, а докладът не вижда бял свят.  За болницата няма никакви последствия.  

 

В разгара на скандала в „Медицински одит” „изненадващо” се изпращат  дискове със записи от образна диагностика на пациенти. Съответните дискове били „разхвърляни” по контролното досие, така че всичко с пациентите  да изглежда окей. Нещо повече, началничката на правен отдел пише услужливо становище, че организацията на работа в болницата е законна. Уточняваме, че самата тя не е участвала в проверката. За това и становището и, от правна гледна точка, се счита за груба намеса в работата на проверяващия екип.

 

Случая е потулен, а към принципала на болницата, в лицето на Министерство на здравеопазването, е изпратен доклад. В него липсват данни за нарушения. С това всички жалби на потърпевши пациенти и техни близки са изцяло отхвърлени, а ръководството на министерството е откровенно подведено, коментират настоящи служители от „Медицински одит”.

 

Във връзка с тази проверка, Фрог нюз отправя няколко въпроса към здравното ведомство:

 

-          Може ли дрогерия да търгува с медицински изделия?

-          Може ли Национална здравноосигурителна каса да заплаща изделия, които не са преминали през болничната аптека?

-          Наясно ли е някой в МЗ и Медицински одит кой е производителя на медицинските изделия, както и някой разполага ли с единична цена на медицинските изделия, продавани в дрогерията?

-          Кой гарантира произхода и качеството им?

-          Отговорено ли е на всички жалбоподатели?

 

Очаквайте през следващите дни нови разкрития на Фрог нюз за порочната работа в "Медицински одит".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 30758 |22.02.2018 Вътрешен доклад на МВР сочи: Полицията е укривала тежки престъпления . 10| 12776 |24.01.2018 Представиха нов евродоклад за корупцията в България . 7| 19245 |11.01.2018 НС разсекрети стенограми от Комисията КТБ - #КОЙ е написал доклада на Атанасова . 7| 7058 |05.12.2017 Радев изискал доклада за „Булгартабак“, щял да го дава на прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads