Реклама / Ads
0| 5827 |07.10.2009 АКТУАЛНО

Сключваме брак и пред общински служител - менте

.
В досегашния текст на семейния кодекс пишеше, че отношенията между съпрузите се изграждат на основите на взаимно уважение, обща грижа за семейството, разбирателство и вярност. В поправките обаче условието за верността отпада. Това става ясно от текстовете в новия семеен кодекс, който влезе в сила от 1 октомври.
 

Премахнахме този текст, защото няма конкретна санкция при нарушаването му. Това е по-скоро морално, а не юридическо задължение, коментира Огнян Герджиков, който е един от авторите на новия кодекс.

Сега единственият вариант за справедливост е да се подаде иск за вреда срещу любовника или любовницата. Друга част от новия кодекс пък предвижда да се узаконяват и бракове, сключени пред длъжностно лице, което само прилича на такова. Ако в гражданското церемонията се извърши от жена или мъж, които приличат на служители на общината, но нямат реални права, женитбата отново е факт, обясни преподавателят по семейно право доц. Кристиян Таков.

В новия нормативен документ става ясно още, че има 3 начина за разделение на имуществото. Единият е всичко на семейството да е общо, вторият е собствеността да е разделена между съпрузите, а третият да се подпише предбрачен договор. Възможностите за злоупотреби при последния вариант обаче са прекалено много, стана ясно от думите на Таков. Никъде в закона не е записано, че общият договор трябва да бъде занесен от двамата съпрузи в гражданското, за да стане валиден. Никъде не е записано също така от кога влиза в сила, защото датата трябва да е вписана в самия документ. Той може да се представи и узакони едва когато клаузите в него са в полза на единия от съпрузите, но са във вреда на другия.

Женената двойка не е длъжна да уведомява никой за какво се е разбрала вътре в документа. По този начин това може да породи проблеми и при продажба на жилище например, допълни Таков. Ако според договора апартаментът или къщата се водят на двамата, купувачът няма как да знае дали продавачът е женен или дали съпругата му е съгласна с продажбата.

Юристите са категорични, че в предбрачния договор не може да има клаузи за неимуществени задължения, т.е. кой е длъжен да мие чиниите, по колко пъти на седмица двойката трябва да прави секс и колко изневери в годината са разрешени. Причината е, че няма регистър на брачните свидетелства и договорите с тяхното съдържание. Стана ясно още, че съпругата например не може да изисква да има право върху вещите в едноличната фирма на съпруга си. Една от основните причини за раздори в семейството при развод - спестовните влогове, вече се смятат собственост на този, който ги е открил.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6027 |23.07.2009 Доклада за напредъка на България в съдебната система . 0| 14185 |11.05.2009 Клуб ХИЛД представя карикатури на Ивайло Нинов . 2| 6855 |02.04.2009 Изложба представя първата петилетка на България в НАТО . 26| 7013 |13.03.2009 Български журналист предизвика скандал с Македония в Германия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads