Реклама / Ads
64| 10106 |11.09.2014 АКТУАЛНО

Сладки постове за роднини и съпруги в кабинета "Близнашки"

.
Роднински и семейни назначения изобилстват в политическите кабинети на министрите от служебното правителство, е установила проверка на БГНЕС. Настоящи и бъдещи съпруги, както и двойки "фактическо съпружеско съжителство", са уредени с благи служби.
 
В първите дни от мандата си служебният вицепремиер и министър на правосъдието Христо Иванов назначи за главен секретар на Министерството на правосъдието Ивелина Николова, която е заемала този пост вече два пъти - при управлението на правосъдните министри Миглена Тачева и Маргарита Попова. Последната година Ивелина Николова е главен секретар на Изпълнителна агенция "Медицински одит" към Министерството на здравеопазването, като името й още присъства на сайта на институцията.

Само седмица след връщането на Николова в Министерството на правосъдието за съветник към политическия кабинет на вицепремиера Христо Иванов в Министерски съвет е назначен Георги Евгениев. От Министерство на правосъдието са уточнили , че Евгениев ще следи работата на държавните ведомства, за които Христо Иванов отговаря като вицепремиер. Георги Евгениев е с дългогодишен опит в държавната администрация. В мандата на ГЕРБ Евгениев работи в Топлофикация "София", а преди това и в Комисията за защита на потребителите, пише БГНЕС.

По времето, в което Ивелина Николова е главен секретар на Министерство на правосъдието в мандата на министър Маргарита Попова – Евгениев е главен секретар на Централния регистър на особените залози, който е към правосъдното ведомство. В мандата на Тройната коалиция Георги Евгениев е служител на Държавния инспекторат към Министерството на държавната администрация и административна реформа. В правителството на НДСВ и ДПС Евгениев е главен секретар на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда", а преди това е изпълняващ длъжността директор на Протокола на Министерството на външните работи. В периода 1985-2000 е служител на Министерство на отбраната, където отговаря за "тилови и медицински имущества".

В обстойната биография на Евгениев, която от Министерството на правосъдието предоставиха на БГНЕС, не е посочено неговото семейно положение. Източници от "Дондуков" 1 обаче потвърдиха, че настоящият главен секретар на Министерство на правосъдието Ивелина Николова и настоящият съветник в кабинета на вицепремиера и министър на правосъдието Георги Евгениев от години живеят на семейни начала. В декларацията пред Сметната палата за 2013 г. Ивелина Николова декларира, че притежава автомобил, закупен за 2500 лв. през 2010 г., както и банков кредит от 20 000 лв. Според декларацията Николова не притежава никакви недвижими имоти.

Въпреки, че Николова и Евгениев се намират във "фактическо съпружеско съжителство", от това трудно ще последват правни последици. Причината - "фактическото съжителство" присъства в Закона за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси, но доказването му е затруднено заради липсата на легално определение в Семейния кодекс. При обсъждането на промените в Кодекса преди пет години, народните представители "случайно" пропускат уреждането на легалното определение за "фактическо съпружеско съжителство". Вероятно е чисто съвпадение и факта, че по времето, в което текстовете се подготвят от Министерството на правосъдието, главен секретар на ведомството е именно Ивелина Николова.

Проверката на БГНЕС е установила, че "роднинско" назначение е извършено и в Министерството на външните работи. За съветник в политическия кабинет на министъра на външните работи Даниел Митов е назначена Десислава Димитрова-Прошкова. Съветникът на външния министър е съпруга на столичния общински съветник Прошко Прошков, който е бивш съпартиец на служебния министър на външните работи Даниел Митов в две партии – Демократи за силна България и Движение България на гражданите. От пресслужбата на Министерство на външните работи в продължение на три дни отказвали да отговорят на въпросите колко и кои са съветниците на външния министър. Накрая все пак потвърдили, че Десислава Димитрова-Прошкова е назначена като съветник в политическия кабинет, но не уточниха какви са задълженията й.

Преди десет дни стана известно, че за съветник в политическия кабинет на вицепремиера по еврофондовете Илияна Цанова е назначена Ива Йорданова, бивш член на ръководството на Движение България на гражданите. Назначението на Йорданова, която преди години стана известна с танцувалните си умения в "Шоуто на Слави", доведе и до разкритието, че съветничката по въпросите на българите в чужбина на служебния вицепремиер е станала причина лидерът на СДС Божидар Лукарски да подаде молба за развод. Впоследствие Лукарски обяви, че се е запознал с новата си любима покрай кампанията на Реформаторския блок за отминалите европейски избори и след развода си, смята да предложи брак на Йорданова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 14564 |11.09.2014 Кеворк Кеворкян празнува юбилей под погледа на Сула... . 21| 10143 |10.09.2014 С писмо до БНБ Оманският фонд гарантира оздравяването на КТБ . 17| 6754 |10.09.2014 Само във Фрог: Майката на Емил Шарков иска ново разследване срещу ръководителите на акцията . 31| 7571 |09.09.2014 Луна пред Фрог: Запалиха ми колата и ме заплашваха, че казвам истината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads