Реклама / Ads
16| 11775 |09.02.2011 АКТУАЛНО

Случаят Белнейски остава в мъгла

.
Няма местопрестъпление, липсват свидетели и веществени доказателства
 

Обвинението искало да се измери членът на предполагаемия убиец „Общественото мнение бива да е кървавата богиня Кали, на която трябва да се принасят жертви, за да се успокоява”, казва адвокатът на обвиняемия Марин Марковски

Деница Бояджиева

Петгодишната мъчителна сага по случая Белнейски е на финалната права. Единственият заподозрян за бруталната смърт на двете сестри- Лазар Колев, ще застане в понеделник пред Темида, за да отговаря за изнасилване и двойно убийство. Броени дни преди влизането на делото в съда адвокатът на подсъдимия- Мартин Марковски, разкри пред „Торнадо” множеството неясноти, съпътстващи разследването, липсата на убедителни доказателства в обвинителния акт и тежестта на общественото мнение.

„Има един принцип в криминалистиката, на който се основава целият шанс на доброто да се бори срещу злото- идеално престъпление няма, всяко едно престъпление оставя следи. В случая Белнейски цялото обвинение е построено на косвени аргументи и няма нито едно доказателство, което да уличава Лазар Колев като извършител”, казва адв. Марковски. Липсват свидетелски показания или самопризнания, няма иззети веществени доказателства, отпечатъци на момичетата, следи от кръв или косми, както и следи от гумите на колата на Колев в близост до местопрестъплението. Всяка една гума има неповторим грайфер, който е уникален като отпечатък. Това се дължи на различния пробег, триенето с асфалта, скоростта. Две еднакви коли, купени по едно и също време, имат коренно различни отпечатъци”, коментира адв. Марковски. Същевременно няма сигурност и за датата на убийството.

Съдебно-медицинските експертизи дават вероятно време на смъртта 3 дни назад от намирането на труповете (късния следобед на 31 януари). Измененията по труповете, когато са минали повече от 24 часа обаче, не позволяват да се установи датата с точност.

Според Марковски най-сериозното въоръжение като доказателство на следствието и прокуратурата е това, че има открита епителна тъкан на Лазар Колев под ноктите на една от сестрите. Начинът, по който се доказва, че тя е негова обаче, е доста съмнителен. Намерените епителни клетки са изследвани непосредствено след откриването на труповете на двете сестри на 31 януари 2006 г. Експертизата, направена в българска лаборатория, е категорична: генетичният материал, намерен под ноктите, не е достатъчен като количество, за да се извлече ДНК-профилът на евентуалния насилник и после да се съпостави в базата данни. До същото заключение достигат и трите чуждестранни лаборатории, в които са изпратени по-късно пробите- в САЩ, Англия и Австрия. Без съмнение, една сериозна грешка на разследващите затруднява значително тази експертиза- при снемането на отпечатъците на момичетата те са намазали с туш пръстите им.

От взетата намазка от ануса и влагалището чуждите лаборатории заключават, че има семенна течност на двама мъже, но отново не могат да установят пълният ДНК-профил.

През 2008 г. обаче внезапно излиза нова експертиза, според която епителните клетки под ноктите са на Лазар Колев и следственият отдел и прокуратурата в Пазарджик повдигат обвинението по чл. 116 за двойно убийство, изнасилване и блудство.

Защо точно човекът Лазар Колев?

Нормалната практика при такива случаи като потенциални извършители да се разглеждат първо тези, които са имали подобни престъпления в миналото. Колев е осъждан за изнасилване, когато е бил непълнолетен. Презумпцията за виновност, която върви в службите на МВР обаче, без да е подплатена с конкретни доказателства, не е достатъчна, за да се приеме, че той е извършил такова престъпление, обяснява Марковски.

Впрочем, намазка от устата на Колев за сравнение на ДНК е взимана още през 2006 г. Тогава той е разпитван и освободен, защото следствието преценява, че няма никакви доказателства, за да бъде обвинен. Така до 2008 г. не е включен в кръга на активно разследваните лица.

В обвинителния акт прокуратурата посочва и други косвени доказателства. Обвиняват го за това, че е потърсил помощ от приятелката си Виолета Витевска, пастрока й Стефан Боев и майка й Валентина Димитрова. Те трябвало срещу 200 лв. да му осигурят алиби за нощта на 29 януари, когато евентуално е станало убийството. Всъщност, момичето, което тогава няма 13 години, свидетелства срещу Колев след като те вече са разделени. Адв. Марковски разкри , че пастрокът й е искал пари от вуйчото на Лазар- Паун Колев, за да прикрие племенника му. След като не получава нищо, Стефан Боев свидетелства срещу Лазар. Така възниква въпросът може ли да се вярва на свидетел, който е тръгнал да прави пари от това, че трябва да даде показания по едно тежко наказателно дело.

Третото косвено доказателство, на което прокуратурата се осланя, са показанията на един затворник, който твърди, че Лазар му е споделил как е убил сестрите Росица и Христина. Двамата са лежали заедно преди години, когато Колев търпи първата си присъда за изнасилване в Централния затвор. Въпросният съкилийник внезапно е преместен от ЦЗ, където продължава да излежава друга присъда, в ареста на НСС „Г. М. Димитров”, където пък Лазар Колев е задържан като подследствен. Там затворникът попада именно в килията на обвинения за убийството на сестри Белнейски.

„На професионалния жаргон на затворниците това се нарича „камерник” (от рус. камера- килия)- лишени от свобода, които предразполагат към откровеност съкилийниците си и след това донасят получената информация”, обяснява адв. Марковски. В показанията на този затворник обаче се съдържат факти, които нямат нищо общо с медицинската документация.

Следователно, ако Лазар Колев действително е разказал как е извършено убийството, то трябваше да съвпадне с медицинските находки по труповете и експертизата. Показанията на затворника са неправдоподобни, въпреки че прокуратурата пише обвинителния акт по тях.

Другия косвен аргумент на обвинителите е странното поведение на Лазар. То се изразявало в това, че непосредствено след датата на убийството той преспал в едно легло със своя позната, но не осъществил полов акт с нея. Тезата на обвинението е, че това се дължало на шока, в който е изпаднал след престъплението, което е извършил, разказа Марковски. Той допълни, че прокуратурата дори искала да му измери пениса, защото при аутопсията на труповете във вагините на момичетата са намерени известни кръвонасядания, които се предполага, че могат да бъдат причинени от много голям полов член. Тогава Върховният съд се произнася, че подобна процедура унижава честта и достойнството на участващите в процеса и не разрешава да бъде извършена.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5980 |29.01.2010 Случаят Спаска Митрова като еничарска практика . 1| 6159 |28.05.2009 В България човешките права остават на заден план . 10| 6233 |19.04.2009 А. Щерев бие камбана на Великден, Ив. Костов си остава вкъщи . 1| 5385 |06.09.2007 Павароти си отиде, гласът му остава да звучи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads