Реклама / Ads
4| 9869 |15.02.2017 АКТУАЛНО

Смях: държавата щяла да пречупи гръбнака на мафията

.
Държавата счупи гръбнака на мафията. Няма правителство, което да не се е похвалило с такъв успех. Счупила е, ама дръжки. Истината е, че на никой в тази страна не му пука за мащабите на влияние на организираната престъпност върху политиката, икономиката и живота ни. На никой.
 

Защото свидетелите у нас ги убиват като кучета. Публично. За назидание на всеки, който си мисли, че в тази страна може да има възмездие и справедливост. Този, който дръзне да проговори или да разобличи Октопода, впоследствие го тъпчат, плашат, гонят и унижават. И това е най-малкото, което може да го сполети. Целта е до крайна степен да вгорчат дните му. И триста пъти да прокълне живота си и мига, в който си е отворил устата и е пропукал омертата. Оказва се, че у нас куршумът също е лесно решение. Престъпниците обичат да казват: Можем ли да простим на врага? Само Бог прощава. А нашата задача е да организираме срещата им. Ужасяващото е, че в тази задача държавата не пречи, а помага. Понякога гледа на безобразията като безразлична комшийка, но друг път дори замита следите. За покушението на един или друг свидетел никога няма виновни. Институциите си прехвърлят топката една на друга, оправдавайки се, че отговорността и грижата не е била тяхна задача.

 

 Свят ще ви се извие от примери за това. После и  тръпки също ще ви побият. Простреляният преди дни таксиметров шофьор Борислав Петров в столицата още бере душа. Разбра се, че човекът свидетелствал срещу наркогрупа , в която участвал. Отвори си устата, но бързо му я запушиха. Почти никой вече не си спомня за свидетелката Йорданка Запрянова. Жената аха да отиде в съда и да разобличи грандиозна наркоафера. Облякла се, нагласила се и хоп... изненада от неканени гости. Шест куршума завинаги спряха устрема й.

 

Случи се в дома й в столичния квартал „Лозенец” през април 2007 г. Извършителите и до днес са неизвестни. Кой ли пък ги и търси?!  Шест години по-късно нещо подобно сполетя свидетеля Хрисим Хрисимов. И при него дъжд от  куршуми, само, че 8 спряха сърцето му. След трагичната развръзка негов приятел призна:  „11 години живя в страх. Лъгаха го много, че ще го пазят, че ще го вкарат в програмата за защита на свидетелите, мижи да те лажем ”.  Кой го е подвеждал, за какво, на никой не му стана ясно. А и не пожелаха да разберат. Въпросите си останаха без отговори, защото на всички така им е по-лесно. Красимир Гочев –Шмид  го „отнесе” по същата схема. Ликвидираха го с автоматичен откос пред дома му в Своге през май 2014 г. За да тушира напрежението, полицията натика малко след това 38-годишен мъж в ареста. Но доказателства за деянието не се събраха и случаят замина в коша, поне засега. Основният свидетел по делото „Октопод” Георги Цветанов загина при мистериозна автомобилна катастрофа преди две години. Който го познаваше, беше наясно колко предпазливо живее. Знаейки срещу кого се е изправил, Цветанов подозираше всеки във всичко. Всяка дума и крачка беше предварително обмислена и премерена. Но смъртта и него го навести.

 

Сред свидетелите има и оцелели. И Слава Богу . Но животът им е истински ад. Пламен Устинов  /б.р. свидетел по делото „Октопод”/ и семейството му са изправени пред зловещи провокации. Почти ежедневно ги  навестяват  хора с ножове, плашат ги с убийство, пребиват ги. Трошат им имуществото, къщата. Преди година Устинов  оцеля на косъм сред поредното пробождане с нож. Преди това имаше и още едно. Той и семейството му не могат спокойно да вървят по улицата, защото винаги се намира някой, който да им напомни, че са за кратко на тази Земя. И никой, дори полицията, не е в състояние да промени нещата.

 

И на свидетел по делото „Килърите ” Пламен Лаков му се стъжни  в края на миналата година. Заради трудния си характер, той беше изваден без предупреждение от програмата за защита на свидетелите. Хвърлен на кучетата, месеци наред мъжът  се балтаеше дали да поддържа казаното в съда или да излъже и да се отметне от думите си. Човешко е, кой не иска да е жив. И на друг от свидетелите по същото дело-Боян Джамалов , не му е никак леко. Срещу него беше направен опит да бъде отвлечен и убит. Оцеля.  Лидерът на бандата за мокри поръчки Петър Стоянов-Сумиста  сега му е завел куп дела, всяко за по 50 бона. Въпреки тежките осъдителни присъди, които излежава, Сумиста  е решил да му търси сметка за всяко признание на Джамалов  в съда.

 

Нищо, че на базата на неговите думи, магистратите на две инстанции постановиха най-тежкото наказание-доживотен затвор без право на замяна. По тази схема вече страда и още един свидетел Георги Петков-Космоса.  Идиотщините не свършват до тук. Сумиста  е изправил на съд всички, които по един или друг начин са се докоснали до това дело-полицаи, прокурори, съдии, съдебни заседатели. И няма механизъм, който да спре това безумие. Като черешка  на тортата стои фактът, че държавата плаща на адвокати, за да може осъденият Петър Стоянов да съди на свой ред тези, които са го пратили в затвора. По-голям абсурд от това, здраве му кажи.

 

На фона на това отговорни хора и  доказани управленци   излизат по медиите и ни убеждават как са обуздали престъпността. Замъгляват ни погледа с разни сметки и таблици,. Всеки път цифрите на разкриваемостта  са нагоре, а на жалбите надолу. И никога обратното.  Просто театър за наивници. Но като теглим чертата, се разбира, че бандитите си вършеят на свобода. А някои от  дръзналите да ги разобличат са в гроба. Сега ще имате ли смелост да бъдете свидетел? Ще се доверите ли на държавата, че ще ви опази живи? У нас този избор вече  е невъзможен.

 

Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5962 |04.01.2017 Ангел Джамбазки: Държавата не може да е в спалните на ромите . 3| 10298 |27.11.2016 Бизнесменът Дачев: Държавата се държи като бандит . 1| 7347 |27.10.2016 Държавата дава за свиня над 1 лв . на ден, но за дете за плод не отделя и 68 ст.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads