Реклама / Ads
12| 20301 |14.12.2011 АКТУАЛНО

Софиянски и Христо Друмев тайно продават Парк-хотел „Москва“

.
Гордостта на соца отхвърлена от руски и български бизнесмени, никой не дава исканите 8,5 млн. евро
 
Някогашната гордост на социалистическа София – Парк-хотел „Москва”, си търси усилено купувач, след като от елитен в края на 80-те г. на миналия век, днес изглежда овехтял и твърде ретро на фона на бляскавите постройки в тузарския район. Собствениците на хотела – „Българска Холдингова Компания” АД, търсят цена между 6 – 12 млн. евро, твърдят брокери, запознати с апетитите им.

Реално опитът за продажба се завъртял от края на миналата година, но въпреки преговорите с няколко сериозни потенциални купувачи страните се разминавали в търсенето и предлагането досега. Преди време интерес проявили и двата родни гиганта – „Лукойл” и „Овъргаз”, потвърдиха от пресцентъра на хотела, където са провеждани разговорите. Запознати с пазарлъците коментират, че продавачите търсили цена около 8,5 млн. евро, а газовият бос Сашо Дончев им предложил същата сума, но в лева. Руски фирми също проявявали апетити към 83-метровата сграда, построена през 1974 г., но мераците им оставали напразни.

Брокери прогнозират, че софийският съименник на руската столица може да бъде изтъргуван компромисно за около 6 млн. евро. Цената е доста ниска за този район, но хотелът бил амортизиран, носел загуби на собствениците и те търсили начин бързо да се отърват от него. Официално зад „Българска Холдингова Компания” АД стоят група собственици, сред които се открояват бившият министър на правосъдието Хараламби Анчев и Пирин Атанасов. В бизнес средите на столицата обаче отдавна е публична тайна, че скрити съдружници са и екскметът на столицата Стефан Софиянски и сваленият преди няколко месеца от поста шеф на НДК Христо Друмев. За лидера на партията на свободните демократи даже се твърди, че държи контролния пакет. Не са тайна и неговите близки връзки с юриста Хараламби Анчев, който бе предложен лично от Софиянски за министър във временното правителство на ОДС. От известно време  Христо Друмев е включен официално във фирмените регистри като член на управителния съвет. Той имал и офис в сградата на хотела, а след пенсионирането му все по-често се навъртал там.

Служители в хотела твърдят, че преди години петият етаж бил продаден на синия олигарх Иво Прокопиев, но той платил само част от цената, а това послужило за разваляне на сделката сега. Бизнесмени от хотелиерския бранш коментират, че ако преди години хотелът е бил приватизиран от сериозен инвеститор, е можело да се развие и да бъде водещ в момента, но е купен на далавера, с подкрепата на тогавашната власт, а по-късно Агенцията за приватизация не е контролирала дали през първите три години новите собственици са направили обещаните 7 млн. долара инвестиции. „Торнадо” припомня, че Парк-хотел „Москва“ бе продаден през 1999 г. за 2.6 млн. долара, от които 1.3 млн. долара в брой, а остатъкът в държавни облигации.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 102| 23261 |11.11.2011 Христо Стоичков сложи тога и стана "Доктор хонорис кауза" . 24| 14145 |06.10.2011 Дилма Русеф тайно на гроба на брат си . 47| 7040 |23.08.2011 Да бъдем реалисти - Румен Христов ще е президент . 35| 10405 |04.05.2011 Най-сетне биха шута на Христо Друмев от НДК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads